Monday, March 4, 2024

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je na Osnovni šoli Milana Šuštaršiča danes pripravil prireditev o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja šolskih otrok, s katero so želeli prikazati dejavnosti šole za izboljšanje prehranjevalnih navad šolskih otrok. Podatki inštituta namreč kažejo, da slovenski otroci ne uživajo dovolj sadja, še zlasti pa premalo zelenjave, so sporočili iz Inštituta za varovanje zdravja RS.


Podatki raziskave IVZ kažejo, da med šolskimi otroci uživa sadje enkrat ali večkrat dnevno nekaj manj kot polovica deklet in le tretjina fantov. V času odraščanja so potrebe po vitaminih in mineralih večje, zato je nujno spodbujanje otrok k pogostejšemu uživanju sadja in zelenjave. S tem lahko pomembno prispevamo h kritju nekaterih za življenje nujno potrebnih snovi, obenem pa je navada uživanja sadja in zelenjave eden od najboljših varovalnih dejavnikov za preprečevanje in obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, so na inštitutu poudarili v sporočilu za javnost.

Na prireditvi so prikazali dejavnosti šole za izboljšanje prehranjevalnih navad šolskih otrok, ki prek pedagoškega procesa in dobrega zgleda animirajo otroke k uživanju bolj uravnotežene prehrane. Tako na primer učne ure izvajajo z uporabo didaktičnega pripomočka – igralnih kart "Sadje in zelenjava", ki spodbuja otroke k pogostejšemu uživanju sadja in zelenjave.Učence je na prireditvi sicer obiskal tudi minister za zdravje Andrej Bručan, ki je z učenci delil svoje izkušnje iz mladosti ter pozdravil vse aktivnosti, ki jih izvajajo šole v smeri izboljšanja in krepitve zdravja otrok, so še sporočili iz IVZ.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Sončne opekline

13 junija, 2012 0