Thursday, March 30, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Glede na to, da je danes računalnik dostopen vsem ne glede na njihov finančni status se je pokazalo, da je njegov vpliv na otroke iz neurejenih družin še toliko bolj očiten. Na žalost v negativnem smislu.


Tony Blair je leta 1997 obljubil, da bo v naslednjih petih letih 32.000 britanskih šol opremljeno z računalniki in internetom. Leta 2002 je obljubil, da bo vsako vzgojno-izobraževalna ustanova imela hitri dostop do interneta.

Slabo branje in porazni rezultati iz matematike so posledice nekontrolirane uporabe računalnikov

Ameriška raziskava je primerjala informacije o lastništvu računalnikov z informacijami iz šol, ter rezultate primerjalo na koncu šolskega leta. V raziskavi je sodelovalo 150.000 štirinajstletnikov. Primerjali so veščine branja in rezultate  iz matematike pred »računalniškem obdobjem« in po njem.

V raziskavo so bili vključeni tudi otroci, ki so imeli računalnik vedno na voljo in tisti, ki ga niso imeli.

Negativni vplivi za branje in rezultate iz matematike so bili umirjeni ali veliki.

Namesto pisanje nalog, učenci raje surfajo po spletu, igrajo igrice, na številnih socialnih mrežah kramljajo s prijatelji in uporabljajo elektronsko pošto.

»Starši so mnenja, da je računalniška tehnologija produktivno orodje, vendar otroci z njimi ne delijo te percepcije,« pravi profesor Jacob Vigdor.

Umirjena uporaba povečuje verjetnost zaposlitve v prihodnosti

Raziskava pokriva obdobje med leti 2.000 in 2.005, torej obdobje pred facebook-om, zato bi bili današnji rezultati še bolj porazni.

Škodljivemu vplivu računalnikov se lahko izognemo tako, da ga postavimo na vedno vidno mesto v hiši ali stanovanju in tako starši lažje kontrolirajo njegovo uporabo. Vpliv interneta na učence in učni uspeh bi bil zagotovo nižji.

Po drugi strani pa raziskava objavljena v National Bureau of Economic Research poudarja, da je računalniška tehnologija učencem v pomoč pri razvoju tehničnih veščin, ki se jih ni mogoče naučiti v izobraževalnih ustanovah, v prihodnosti pa jim bo pomagala hitreje in lažje poiskati delo.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice