Monday, June 17, 2024

Otroci, vsaj manjši, prijemajo mnoge stvari, še posebej v tem prehodnem obdobju letnega časa, pa se na vratnih kljukah, gumbih na dvigalu in še kje, pojavijo številne kužne klice. Saj veste, nekdo zakašlja ali kihne v dlan, nato pa odpre vrata… Radovednost in volja do raziskovanja pa lahko privedeta do razvoja in širjenja bolezni. Številne okužbe bi lahko preprečili že z enostavnim in rednim umivanjem rok.


Tako odrasli kot otroci bi si morali roke umiti pred in po obroku, ob vsakem prihodu domov, šolo ali vrtec. V primeru nahoda, kihanja ali kašljanja je potrebno vajo ponoviti večkrat na dan. Veliko lažje je napisati in govoriti, kot pa zadevo speljati tudi v praksi:

·         Voda in milo sta dovolj, da se z rok odstrani vse bacile, torej ni potrebe po uporabi antibakterijskega mila. V kolikor se malček izogiba uporabi mila kupite očem privlačnega. Bodite pozorni, da si po umivanju rok, roke tudi obriše.

·         Dvajset sekund  povsem zadostuje. Ta čas lahko z malčkom prepevate, ali pa ga zamotite na kakšen drug privlačen način.

·         V kopalnici poskrbite za pručko, ki zagotavlja dostopnost do pipe in umivalnika.

·         Vztrajajte. Otroku bo navada prišla v rutino, tako kot npr. umivanje zob. Roke se umije tudi po mali in veliki potrebi.

·         Otroku povejte, da z umivanjem rokic, z njih odstranjujete ‘zlobne’ žužke, ki povzročajo bolezni. Kakšen dan pravljico za lahko noč nadomestite z otroško knjigico o higieni.

·         Pogosto umivanje rok mora biti stalna praksa tudi v vrtcu ali šoli. Število majhnih otrok na kupu ustvarja odlične pogoje za mikrobe.

·         Vzgled. Vzgledi vlečejo, še posebej pri majhnih otrocih. Tudi starši redno umivamo roke, kihamo ali kašljamo v komolčni pregib, obrnjeni stran od ljudi.

·         Kaj pa če v bližini ni vode? Poskrbite, da boste pri roki vedno imeli vlažilne robčke ali krpice. 

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Placebo učinek

3 decembra, 2014 0