Sunday, May 26, 2024

Pri otroku nad tremi leti starosti bo mogoče zadostoval pogovor s katerim mu skušamo pojasniti, zakaj so očala potrebna. Z učinkovito razlago boste na polovici poti k uspehu.


Vloga otroških očal z dioptrijo je pred vsem korekcija vida. Očala morajo lepo prilegati obliki otrokove glave, zato je nujno potrebno najdi model, ki anatomij otrokove glave najbolj pristoji. Najbolj primerna je rešitev z lahkim, stabilnim in elastičnim okvirjem izdelanim iz protialergijskih materialov.

 V bogati ponudbi se najdejo številni plastični in kovinski okvirji. Kovinski so nekoliko tanjši in lažje popravljivi, plastični z večjo površino na nosu pa so pogosto ugodnejša rešitev. Obstajajo še okvirji izdelani iz čvrstega titana, ki so hipoalergijski in najlažji.

Najpomembnejše pa so prav gotovo leče. Glede na material obstajata dve vrsti očalnih leč: plastične in mineralne (steklene). V primeru otroških očal so prav gotovo boljša izbira plastične leče, ki so odpornejša na udarce. Otroci so živahni, zato so očala in  posledično otroške oči, pogosto ogrožene.

 

V zadnjih letih je optika izjemno napredovala in tržišču ponudila leče iz polikarbonata, ki so izjemno odporne oz. že skoraj imune na udarce. Otroška očala morajo imeti UV-filter, antirefleksni sloj in trdi sloj (premaz, ki ščiti pred praskami).

Za konec še nekaj poceni trikov: najprimernejša očala za vašega otroka izberite skupaj z njim in s pomočjo izkušenega optika, ki vam bo tudi sporočil koliko cene pokrije zdravstvena zavarovalnica.

Pri otrocih so vedno dobrodošla rezervna očala, zato poleg ‘glavnih’ očal za prvo pomoč izberite še poceni nadomestna očala.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

S surovim mlekom nad astmo

13 junija, 2012 0