Tuesday, February 27, 2024

Starši bodite previdni. V kolikor vaši otroci ali najstniki pijejo energetske pijače so izpostavljeni višjemu tveganju napadov palpitacije (pospešeno bitje srca) in podobnih zdravstvenih zapletov, ki zahtevajo zdravniško pomoč.


»Omenjeni napitki, so napitki za odrasle. Energetski napitki vsebujejo ogromno kofeina in ko v obzir vzamemo še nižjo telesno težo otrok, je ta količina zdravju še toliko bolj nevarna. Po zaužitju pijač so otroci polni energije, starši pa jih težko umirijo. Pojavijo se lahko nespečnost, drhtenje (tremor), tesnoba (anksioznost), psihomotorični nemir (agitacija), palpitacija srca, slabost in bruhanje. Najbolj nevarno pa je pospešeno delovanje srca, ki lahko vodi do srčnih napadov,« opozarja Bruce Ruck, direktor Oddelka za podatke o zdravilih na Medicinski fakulteti Rutgers New Jersey.

Tveganju so najbolj izpostavljeni otroci, ki energetske pijače redno uživajo. Poleg kofeina vsebujejo še sladila, vitamine in rastlinske ekstrakte, ki lahko ogrozijo zdravje nekaterih ljudi.

Energetski napitki so prave tempirane bombe tudi za najstnike, ki vzporedno delajo še dve osnovni napaki – mešajo jih za alkoholom, ali pa jih pijejo za izboljšanje športnega rezultata.

Strokovnjaki starše opozarjajo, da bi morali energetske pijače obravnavati enako kot zdravila: hranite jih na nedosegljivi polici, daleč od rok in oči otrok. Če imate doma najstnike, nadzirajte uživanje energetskih pijač. Otrokom povejte vse o morebitnih negativnih posledicah uživanje energetskih pijač.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Bakterije v sveti vodi

17 septembra, 2013 0