Wednesday, February 28, 2024
18 junija, 2019

OTROKOVE GROŽNJE: ”ZBEŽAL BOM OD DOMA”

By 0 869 Views

Ste se že kdaj skregali s svojim otrokom, on pa vam je zabrusil, da bo pobegnil od doma? Izrečeno vam ne da spati, čeprav si tega niste vzeli k srcu? Je bil trenutek jeze, paničnega izpada, prepira, ali misli resno? Kaj storiti?


Če je otrok v puberteti, morate to upoštevati, saj prehaja v odraslost, zaradi česar je lahko zelo zmeden. Vse čusti zelo intenzivno, zaljublja se, postaja nervozen, hormoni mu divjajo. Ob vsem tem se mu zdi najpomembnejše, kaj o njem menijo drugi. Išče sebe in svoje mesto med vrstniki, k temu pa prispeva tudi družina in odnosi v njej. Če ste navajeni, da se veliko pogovarjate in si zaupate, potem ne bo težav. Če pa so družinski odnosi neurejeni, bo najbrž želel zbežati, ko bo imel vsega dovolj. To bo njegov način pobega od težke situacije, ki je sam ni sposoben rešiti. Zato ne pozabite, da vas potrebuje.

Drugi razlogi za pobeg so lahko tudi težave doma, najpogosteje je govora o nasilju in odvisnosti od drog ali alkohola. Možno je, da je storil dejanje, ki ga ni podrobneje pretehtal, zdaj pa sledijo posledice, ki se jih boji. Velikokrat pa razlog tiči v uporništvu, prepiranju s starši in dokazovanju moči. Pozorni bodite tudi na njegovo družbo, saj ga lahko do bežanja pripravi tudi slab vpliv okolice.

V vsakem primeru gre za klik na pomoč, ki ga otrok ne zna drugače izraziti. Še enkrat poudarjamo, da je ključno zaupanje staršev. Če slednjega v vaših družinskih odnosih ni, pa obstaja tudi možnost, da otrok kliče po pozornosti.

Naučite ga reševati težave

Pogovarjajte se in iščite konstruktivne načine reševanja. Ob tem omenjajte kar konkretne primere in težave naslovite. Sprašujte ga, kaj se mu dogaja, ko vas ni zraven, dajte mu vedeti, da ne boste jezni, če vam zaupa nekaj, kar vam ne bo všeč. Ko vam zaupa težavo, ki ga muči, je ne minimalizirajte in ne govorite, da na svetu obstaja še kaj hujšega. Postavite se v njegovo kožo, sprašujte in vzpodbujajte ga k reševanju problema. Če se rešitev uspešno izide, ga ne pozabite pohvaliti.

Grožnje

Če v vaši družini ni posebnih specifik kar se tiče odnosov, in menite, da imate pristen ter iskren odnos s svojim otrokom, ki vam zagrozi, da bo pobegnil od doma takrat, ko ga skregate, gre verjetno za prazne grožnje. Takšna grožnja je le način, s katerim želi doseči svoje. Ne pustite se mu. Četudi vas grožnja pretrese, mu tega ne pokažite, ker bo to izkoristil. Povejte mu, da to ni sprejemljivo in postavite meje.

Kategorija:   Obnašanje
Naslednji prispevek

TAKO BOSTE OBVLADALI OTROKOV IZPAD TRME

30 julija, 2019 0