Monday, July 15, 2024

Trendi otroških imen se iz leta v leto spreminjajo. Čeprav je včasih pri nas veljalo, da moraš otroku dati pravo slovensko ime, dandanes temu ni več tako. Vse pogosteje se starši odločijo, da za poimenovanje otroka uporabljajo tuja imena, ki pa ne izvirajo samo iz najbolj razširjene angleščine. Nekateri pa se raje odločijo za skrajšana imena, ki imajo izvor v starih slovenskih imenih.


Kako so starši svoje otroke najpogosteje poimenovali v preteklosti?

Do leta 1940 so novorojenčke najpogosteje poimenovali Franc, Jožef, Anton, Janez in Ivan za fante in Marija, Ana, Frančiška, Jožefa, Ivana za punčke.  Podobno je ostalo vse do leta 1970, vmes pa so se moškim najpogostejšim imenom pridružili še Marjan, Robert in Andrej, ženskim pa Terezija, Majda, Irena, Jožica, Mojca in Tatjana.

Med leti 1971 in 1980 so se starši najraje odločili za ime Boštjan, sledili pa so mu Andrej, Marko, Robert in Aleš. Pri ženskah je bil vrstni red naslednji: Nataša, Mateja, Mojca, Petra in Barbara.

Imena po letu 1980

Danes se trend pogostosti imen spreminja pogosteje kot v preteklosti, na seznamu pa najdemo vse več različnih in tudi unikatnih imen.

Po letu 1980 so se na lestvici najpogosteje uporabljenih imen pri novorojenčkih pojavila danes zelo razširjena imena, kot so: Luka, Rok, Jan, Kan, Matej, Nej, Žiga in Anja, Maja, Mateja, Sara, Tjaša, Nina, Eva in Lara.

Tisti rojeni med letoma 2011 in 2016 so bili najpogosteje poimenovani Luka, Nik, Filip, Jakob in Žan med fantki, ter Eva, Ema, Sara, Lara, Zala med punčkami.

Po osamosvojitvi Slovenije, leta 1991, se je začel val novih imen, to je tudi obdobje, ko so začela nekatera imena zamirati. Imena, ki se po tem letu ne pojavljajo več,so pri moških Vilko, Radivoj, Jozo, Vekoslav, Rajmund, Zmagoslav, Radko, Ferdo, Zvone, Milomir, pri ženskah pa Hilda, Leopoldina, Angelca, Ladislava, Štefica, Barica, Vinka, Božidara, Vladka in Manda.

So se pa po tem obdobju prvič pojavila naslednja izvirna imena: Tian, Tai, Mai, Žan Luka, Nej, Tobias, Tine, Tej, Job, Ajan ter Kiara, Ronja, Tanaja, Erin, Tiara, Adelisa, Alea, Merjem, Emily in Enya.

Po zadnjih statističnih podatkih v Sloveniji še vedno živi največ žensk z imenom Marija, ki ji sledijo Ana, Maja, Irena, Mojca, Mateja, Nina, Nataša, Andreja in Barbara. Pri moških je v samem vrhu ime Franc, potem pa se zvrstijo Janez, Ivan, Anton, Marko, Andrej, Jožef, Jože, Marjan in Peter.

Najbolj pogosta dvojna imena

Med desetimi najbolj pogostimi moškimi imeni najdemo imena Žan Luka, Peter Pavel, Franc Jožef, Branko Franc, Dan Mark, Anton Zvonko, Jan Luka, Valentin Slavko in Alojz Slavko. Pri ženskah je lestvica pogostosti v Sloveniji naslednja: Ana Marija, Marija Magdalena, Marija Ana, Marija Majda, Ivana Marija, Marija Terezija, Marija Jožefa, Nada Marija, Jožefa Marija, Marija Mojca.

Dvojno ali enojno ime, krajše ali dolgo, izbira je vaša. Vedite le, da bo vaš otrok ime, ki ga izberete, nosil celo življenje, zato poskrbite, da bo ponosen naj. Če še vedno ne veste kako poimenovati otroka, vam je v pomoč https://www.bambino.si/otroska-imena.html

izbira-otroškega-imena

Vir: SURS

Kategorija:   TOP otroška imena
Naslednji prispevek

TO SO NAJBOLJ POPULARNA IMENA LETOŠNJEGA LETA

8 februarja, 2020 0