Monday, April 22, 2024

V članku strokovne revije Lancet Nemci pravijo, da za Evropo nevarnost predstavlja tudi trenutno cepivo, ki je že vrsto let nespremenjeno.


Virus otroške paralize ali poliomielitis se prenaša z okuženo hrano ali vodo, v oktobru pa so ponovno epidemijo otroške paralize potrdili v Siriji, kjer bolezni ni bilo v zadnjih 14 letih.  

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predvideva, da se je bolezen najverjetneje razširila iz Pakistana, ki je ena izmed treh endemskih držav otroške paralize. Sirijska epidemija bi lahko ogrozila več milijonov otrok Bližnjega vzhoda.

Poliomielitis se lahko prenaša tudi s človeka na človeka in se med otroci, še posebej v higiensko slabih pogojih (begunski centri, taborišča), zelo hitro širi.

Bolezen napade živčni sistem in lahko v samo nekaj urah izzove ireverzibilno paralizo.

V članku sta Martin Eichner iz fakultete v Tuebingenu in Stefan Brockmann iz regionalnega urada za javno zdravstvo Reutlingena zapisala, da večina evropskih držav trenutno uporablja neaktivno cepivo (IPV), a ne oralno (OPV), aktivno profilakso.

Čeprav je IPV učinkovito, pa je manj učinkovito v primeru, ko virus aktivno kroži.

Strokovnjaki zato priporočajo rutinski pregled kanalizacije na področjih, kjer se zadržujejo sirijski begunci, ter na ta način prepoznati morebitno prisotnost virusa.

Benjamin Neuman, virolog na britanski fakulteti Reading se strinja, da je nova epidemija lahko grožnja za sosednje države.

»Vsak novorojenček je, dokler se ne cepi, v nevarnosti za okužbo z virusom, ki povzroča otroško paralizo. Dokler virus ne izgine iz obličja zemlje, je nujno potrebno izvajanje cepljenja otrok,« opozarja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Alergije in astma pogosteje prizadenejo ženske

11 novembra, 2013 0