Tuesday, May 21, 2024
25 avgusta, 2014

Otroška zdravila: Smernice za samozdravljenje

By 0 1214 Views

Vašega malčka je obiskala bolezen, nekoliko hujša od prehlada ali nekoliko povišane telesne temperature. Običajna terapija s toplim čajem, medom ali propolisom ne pomaga več. Preden se odločite za uporabo medikamentov se poučite o pravilni rabi in jemanju zdravil. Zloraba zdravil lahko naredi več škode kot koristi. V spodnjih vrsticah si preberite vse kar morate vedeti o varnosti in uporabi otroških zdravil.


Prvo pravilo – uporabljajte zdravila namenjena zgolj zdravljenju otrok. Otroci so majhni in lahko dobijo zgolj manjše odmerke zdravil. Otroški organizem je manj razvit, ter še vedno raste in se razvija. Zdravila namenjena odraslemu telesu ne samo da na otroke delujejo povsem na drugačen način, ampak lahko povzročijo resne nezaželene stranske učinke. Pri izbiri nakupa zdravil za vašega malčka se osredotočite zgolj na otroška zdravila.

Pozorno preberite navodila – pozornost namenite odmerku primernemu telesni teži vašega otroka, pogostosti in pogojev jemanja (npr. na prazen ali poln želodec). Vedno upoštevajte telesno težo otroka! V kolikor navodila odmerek določajo tako na telesno težo otroka kot na njegovo starost, podatki pa se pri vašem otroku razlikujejo, vedno pripravite odmerek primeren telesni teži vašega otroka. Ste glede odmerka v dvomih? Pozanimajte se pri svojemu pediatru.

Seznam sestavin – sicer mešanje različnih zdravil ne priporočamo, vendar si v primeru jemanja dveh ali več različnih farmakoloških pripravkov natančno preberite sestavo zdravil. Tako boste preprečili, da malček ne zaužije različnih zdravil s podobno sestavo. Natančno branje deklaracije pa lahko navrže kakšno sestavino, na katero je vaš otrok alergičen.

Prižgite luči – v kolikor mora otrok odmerek jemati v določenem časovnem obdobju, med dajanjem večernega in zgodnje jutranjega odmerka prižgite luč. Poskrbite, da bo odmerek natančno izmerjen – vsebina čajne žličke, ali navadne jedilne žlice se močno razlikuje.

Rok trajanja – zdravila, ki jim je potekel rok trajanja ne samo da so izgubila svoj terapevtski učinek, ampak lahko postanejo zelo nevarna. Po pretečenem roku zdravila zavrzite.

Zdravila na recept – otroku nikoli ne dajajte zdravila na recept namenjena zdravljenju nekoga drugega. Čeprav je skušnjava močna, še posebej starši radi pretiravajo za uporabo antibiotikov, ne delajte tega! Kljub temu, da je mogoče otrok imel kratkoročno korist, pa je zloraba antibiotikov na dolgi rok zelo nevarna. Poleg tega pa lahko zdravila predpisana nekomu drugemu, vašemu otroku predstavljajo določeno tveganje in potencialno nevarnost. Vaš otrok lahko jemlje zgolj zdravila na recept, ki mu jih v primeru bolezni predpiše njegov pediater.

Antibiotično terapijo izvedite v celoti – največja napaka številnih staršev je, da z antibiotično terapijo ne konča do konca. Sledi, da je otrok bolan znova in znova. V kolikor je otrok izpostavljen antibiotični terapiji, to dokončajte tudi v primeru, da je otroku bolje že pred samim zaključkom predpisanega zdravljenja. Predčasna prekinitev antibiotične terapije bakterijam omogoča vzpostavitev rezistence na antibiotike, kar ob naslednjem izbruhi bolezni, ki so v tem primeru pogosti, pomeni samo še več in več antibiotikov.

Zdravila hranite izven dosega otrok – zdravila izven dosega otroških rok hranite v suhem, temnem in hladnem prostoru. Zdravil ne shranjujte v kopalnici, kjer je relativna zračna vlaga pogosto zelo visoka. Visoka zračna vlaga zmanjša potenco zdravil. Tablete v pričo otrok ne poimenujte bomboni.

Pogovorite se z zdravnikom in farmacevtom – če niste prepričani, katero zdravilo je najprimernejše za lajšanje simptomov posameznih bolezenskih znakov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Samozdravljenju se, zaradi nevarnosti nekaterih zdravil, odpovejte v naslednjih primerih:

  •  Zdravila proti kašlju in prehladu: raziskave so pokazale, da zdravila proti kašlju in prehladu ne ustavijo smrkanja in izcedka. Pri mlajših malčkih lahko povzročijo srčno aritmijo in krče. FDA je izdala priporočila, da omenjena zdravila otroci ne smejo jemati pred drugim letom starosti. Proizvajalci teh zdravil samoiniciativno spreminjajo oznake – na proizvod zvito zapišejo, da zdravilo lahko jemljejo otroci mlajši od štirih let.
  •  Aspirin ali druga zdravila, ki vsebujejo salicilate – zdravniki že dolgo opozarjajo, da jemanje aspirina pri otrocih ni primerno za lajšanje simptomov bolezni. Sporočilo posredujmo še enkrat: acetilsalicilna kislina ni primerna za otroke mlajše od 18 let, saj je povezana z razvojem Reyevega sindroma, ki je potencialno smrtonosna bolezen. Čeprav raziskave kažejo, da je za razvoj Reyevega sindroma najbolj ključna acetilsalicilna kislina, pa se izogibajte vsem zdravilom, ki vsebujejo salicilate. 

Slika: everydaylife

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Otrok in cerebralna paraliza

26 avgusta, 2014 0