Sunday, May 26, 2024

Količine toksinov so tako nizke, da zdravju otrok ne predstavljajo nobenega tveganja, trdijo proizvajalci otroške hrane. Vseeno pa znanstveniki in aktivisti pozivajo na odstranitev kemikalij iz izdelkov, ki jih uživajo milijoni dojenčkov in otrok.


Švedski raziskovalci so testirali vodeče znamke tovarn Organix, Hipp, Nestle in Holle. Znanstveniki iz Inštituta Karolinska pravijo: »Kar je najbolj zaskrbljujoče je, da lahko v glavnem surova hrana vsebuje večje količine toksičnih elementov kot so arzen, kadmij, svinec in uran. Te elemente bi bilo potrebno reducirati na absolutni minimum, vsaj v izdelkih, ki so namenjeni otrokom. Najbolj zaskrbljuje visoka koncentracija arzena v hrani, ki bazira na rižu!«

Arzen je znan strup, ki se ga prav tako povezuje z razvojem različnih tipov karcinoma. Kontaminacija poljščin z arzenom je težava, ki se je pojavila skupaj z uporabo pesticidov. V zemlji pa se nahajajo še drugi toksini in težke kovine, ki jih proizvaja industrija.

Švedski znanstveniki poudarjajo, da je vsebnost toksinov merjena v mikrogramih. Izmerjene količine so bile znatno višje kot v materinem mleku. Izdelki Organixa so vsebovali 2 mikrograma arzena v obroku, 0,09 mikrograma kadmija in 0,09 mikrograma svinca.

Hipp kašica iz breskve in banane je vsebovala 1,7 mikrograma arsena, 0,13 mikrograma kadmija in 0,33 mikrograma svinca. Riževa kašica Holla vsebuje celo 7,3 mikrogramov arzena, 0,38 mikrograma kadmija in 0,26 mikrograma svinca.

Dr. Karin Lung, ki je raziskavo vodila je potrdila, da niti ena sestavina ni presegla dovoljene predpisane varnostne meje. Vseeno pa pravi, da je potrebno ponovno oceniti predpisane meje in zagotoviti varen razvoj otrok.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci z ADHD izpostavljeni bipolarni motnji

13 junija, 2012 0