Otroška imena

Otroška imena na E

Edera

Edi

Edita

Edita in pomanjševalnica Dita sta v naše kraje prišli iz špansko govorečega okolja, tja pa iz britanskega otočja. Ime se v izvirniku piše Edith in je staroangleški izraz, ki pomeni "posvečena vojna".

Edvard

Edvin

Egon

Ela

Ela je kratka in ljubka pomanjševalnica, ki lahko izhaja iz vrste drugih imen, praviloma iz vseh, ki se končajo na te tri črke. Naj naštejemo le nekaj primerov: Izabela (španska inačica imena Elizabeta - "častilka boga"), v primorju poznajo ime Ornella,...

Elena

Elena pa je le italijanska različica imena Helena. Helena v grščini pomeni "svetloba" (pa čeprav je lepotica s tem imenom nad Grke nakopala kar nekaj mračnih let).

Eli

Elizabeta

Ella

Elma

Elvira

Ste morda vi ali vaš starejši sin navdušeni nad računalniškimi igricami? Pred časom je bila zelo priljubljena Elvira - grozljiva akcijska igrica, ki se dogaja v domu črnolase Elvire. To vam omenjamo le kot zanimivost, saj Elvira v latinščini pomeni "plavolaska".

Elvis

Ema

Emanuel

Emil

Emina

Emma

Enej

Eneja

Enja

Erazem

Kot mnogo imen, ki so pri nas dokaj udomačena, tudi Erazem izhaja iz grške kulture. Pomeni pa "ljubek", "vreden ljubezni". Ime sicer deluje dokaj starinsko, vendar so se nekateri današnji mladi starši spomnili tudi tega imena in ga obudili iz pozabe.

Erik

Ime je k nam prišlo iz angleško govorečega okolja. Moško ime Erik v staroangleščini pomeni "bogat" in "pogumen".

Erika

Ime je k nam prišlo iz angleško govorečega okolja. Moško ime Erik v staroangleščini pomeni "bogat" in "pogumen".

Eva

Evelin

Evgen

V zgodovini je bilo ime Evgen nekako "rezervirano" za ljudi iz višjega stanu, kmetje in dninarji si ga skoraj niso smeli privoščiti. Razlog lahko najdemo v njegovem pomenu "plemenit", "modre krvi", ki izhaja iz grščine.