Otroška imena

Otroška imena na V

Val

Valentin

Valentina

Valerija

Valter

Vanda

Danes malce redkejše, a še pred tridesetimi leti zelo priljubljeno žensko ime je slovanskega izvora. Natančnega pomena strokovnjaki ne vedo, domnevajo pa, da so tako poimenovali pripadnice Wendov, slovanskega ljudstva iz področja vzhodne Nemčije.

Vanesa

Vanessa

Vanessa je v angleško govorečem okolju zelo pogosto ime, ima pa neverjetno nenavaden izvor. Za svojo prijateljico Esther Vanhomrigh si ga je namreč izmislil znani angleško-irski literat in sloviti satirik Jonathan Swift (1667 - 1745). Začetnemu delu njenega priimka je samo dodal žensko končnico -essa.

Vanja

Vanja

Vasilij

Vasja

Vasja je do slovenskih krajev naredil kar dolgo pot. Izhaja iz ruskega imena Vasilij, ki je različica latinskega Bazilij oziroma Basilius, tja pa je prišlo iz grščine, kjer ga pišejo Basileios. In kaj pomeni? "Kraljevski".

Vera

Ime Vera poznajo v različnih kulturah. Slovanski, bolje rečeno ruski pomen je jasno izražen v imenu - vera, zaupanje, v latinščini pa Vera pomeni "resnica".

Veronika

Vesna

Vid

Prijetno, kratko in zadnje čase zelo priljubljeno fantovsko ime izhaja iz latinskega imena Vitus, ki lahko pomeni "življenje", "mladič" ali "ded". Na naših koledarjih se je znašlo po zaslugi krščanskega mučenca Vitusa iz časov rimskega cesarja Dioklecijana.

Vida

Viktor

Viktorija

Višnja

Vita

Različica imen Viktor in Viktorija, vendar pa najverjetneje izhaja iz latinščine, kjer beseda vita pomeni "življenje".

Vito

Različica imen Viktor in Viktorija, vendar pa najverjetneje izhaja iz latinščine, kjer beseda vita pomeni "življenje".