Thursday, March 28, 2024

V strokovni reviji American Journal of Clinical Nutrition so avtorji študije objavili izsledke raziskave, ki je pokazala, da je pri prehranjevalnih navadah dednost bolj odločilna od okolja.


Starši 5.390 parov dvojčkov, ki so sodelovali pri raziskavi, so izpolnili anketo, v kateri so morali povedati, ali njihovi otroci radi preizkušajo novo, drugačno, nenavadno hrano. Ugotovili so, da je večina enojajčnih dvojčkov soglasno odklonila določeno hrano, kar je za raziskovalce dokaz, da je izbirčnost zapisana že v naših genih.

Strah pred preizkušanjem nove hrane (neofobija) se sicer pojavi pri otrocih, starih dve ali tri leta, in običajno traja do petega leta starosti. Znanstveniki so ob tem še ugotovili, da je gensko pogojeno tudi okušanje grenkobe, saj okrog 30 odstotkov belopoltih ljudi nima gena za grenak okus

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Čaj dišeče vijolice zdravi kašelj

13 junija, 2012 0