Friday, June 14, 2024

Otroška paraliza je virusna okužba centralnega živčnega sistema, ki je zelo redka, odkar je bilo v letu 1960 uvedeno tristopenjsko cepljenje. Vsekakor grozi zaradi današnje oslabelosti cepiva ponoven pojav te bolezni, ki ne prizadene samo otrok, temveč tudi mladostnike in celo odrasle, če je opuščeno osvežitveno cepljenje.
Povzročitelj se izloča preko črevesja. Okužba se pojavi zaradi vnosa vode ali živila, ki je bilo v stiku z blatom okužene osebe. Posebej nevarno je lahko poleti kopanje v stoječi, topli vodi. Po enem do največ štirih tednih se virusi v predelu želodca in črevesja razmnožijo, pridejo v krvne žile, od tam pa v hrbtenjačo in možgansko deblo in tu uničujejo živčne celice. Pojavi se paraliza mišičja. V 90% primerov poteka otroška paraliza tako lahko in brez posledic, da jo prizadeti sam niti ne opazi, vendar je potem dosmrtno zaščiten pred ponovno okužbo.
Približno deset od sto okuženih oseb težko zboli. Začetni stadij je podoben gripozni okužbi z rahlo vročino, kašljem, nahodom in bolečinami v okončinah dva do tri dni. En do tri dni po obolenju brez vročine in težav se telesna temperatura ponovno dvigne, pojavi se močan glavobol in občutljivost na dotik. Po približno dveh dneh se pojavi nenadna paraliza posameznih mišic ali mišičnih skupin, ki ostanejo paralizirane in okrnijo.


Mora otrok k zdravniku?

Z otrokom pojdite takoj k zdravniku , če nima vročine in ga bolijo samo okončine, posebej, če posameznih okončin ne more več premikati.

Kako pomaga zdravnik

• Pri sumu na otroško paralizo mora zdravnik otroka napotiti v bolnišnico zaradi nevarnosti širjenja okužbe.
• Do danes še ni ciljne terapije proti otroški paralizi. Otrok bo v bolnišnici nadzorovan, pri paralizi dihalnega mišičja potrebuje tudi umetno dihanje – paraliza mišic je trajna in nepopravljiva.

Kako vi pomagate otroku

• Edina zaščita pred otroško paralizo je cepljenje, ki ga je nujno potrebno obnavljati vsakih deset let.
• Pri vsakem potovanju v dežele z pomanjkljivimi higienskimi razmerami se morajo tako otroci kot odrasli ponovno preventivno cepiti.

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni