Thursday, May 30, 2024

Pri otrocih in mladostnikih povzročajo glistavost najpogosteje podančice, vendar jo lahko povzročijo tudi človeške gliste ali trakulja. Gliste lahko pridejo v vašega otroka z živili, v peskovnikih ali od živali. Jajčeca glist pridejo do ust in se v želodcu in črevesju razvijejo v gliste. Samice ponoči zlezejo iz črevesa in ležejo mikroskopsko majhna jajčeca okoli zadnjične odprtine. To povzroča srbenje, s praskanjem pa pridejo jajčeca za nohte in se preko ust spet prenesejo v črevo (samookužba). Ta krog traja do dva meseca, zato morajo biti glistavi otroci zdravljeni dva do trikrat v časovnih presledkih.


Podančice so videti v blatu kot en do dva milimetra dolgi  odrezani koščki vrvice, ki se premikajo. Gliste so videti kot deževniki. Od trakulje  najdete v blatu otroka pet do deset milimetrske člene črvov, ki so kot špageti. Otroci, ki imajo gliste, so utrujeni in zaspani. Velikokrat imajo kolobarje okrog oči in slabo napredujejo. Otroke s podančicami ponoči srbi zadnjična odprtina.  Otroci z glistami so nagnjeni k bolečinam v  trebuhu, vse do kolik, napenja jih in imajo občasno drisko. Pri trakuljah imajo otroci nejasne težave v trebuhu, so strašno lačni ali  izgubijo tek in hujšajo.

Ali moramo obiskati zdravnika?

Glistavost mora vedno zdraviti zdravnik. V primeru podančic je najbolje, da se pregleda vsa družina.

Kako pomaga zdravnik?

Otroku predpiše zdravilo proti parazitom. Moderna zdravila uničijo parazite, ne škodujejo pa otrokovemu telesu.

Kako pomagamo otroku?

  • Prosim, pazljivo preberite priložen listek k zdravilu proti parazitom in se držite priporočenih higienskih ukrepov, kot je menjava perila po zdravljenju. V času zdravljenja mora otrok ponoči nositi tesne kopalke, da mu preprečite praskanje.
  • Ker se jajčeca črvov prilepijo na prste vašega otroka, obstaja nevarnost, da se umažejo igrače, deli obleke, živila. Dobro operite te predmete z vročo vodo in detergentom za posodo, sicer se lahko povzročitelji bolezni prenesejo tudi na druge ljudi.
  • Otroku pristrizite nohte čisto na kratko.
  • En teden dajajte otroku zjutraj na tešče kozarec soka kislega zelja ali 100 g surovega kislega zelja.
  • Dodatno homeopatsko zdravljenje pri podančicah: cina D4, abrotanum D3 in spigelia D4 – trikrat dnevno 5 globul za dva tedna. Pri glistah: teucrium marum D2, pri trakuljavosti: natrium sulfuricum D12 crotalus D12.

Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com

 

 

Sorodni članki: 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Dedki in babice soodgovorni za debele vnučke

13 junija, 2012 0