Monday, June 17, 2024

Ob ovulaciji se na morebitno oplojeno jajčece pripravi tudi maternična sluznica, ki se nekoliko bolj zgosti. V kolikor ni oploditve, se ostanki zgoščene maternične sluznice izločijo ob menstrualni krvavitvi.


Ključna dejstva ovulacije:

·         Jajčece po sprostitvi iz jajčnika živi približno 12 – 24 ur

·         Običajno se med vsako ovulacijo sprosti po eno jajčece

·         Na ovulacijo lahko vplivajo stres, bolezni in motnje vsakodnevne rutine

·         Pri nekaterih ženskah se med ovulacijo pojavi manjši krvavi madež

·         Implantacija oplojenega jajčeca navadno poteka 6 -12 dan po ovulaciji

·         Do ovulacije lahko pride tudi v primeru odsotnosti menstrualne krvavitve

·         Nekatere ženske med ovulacijo čutijo bolečino v bližini jajčnikov, ki ji pravimo mittelschmerzeva bolečina, kar po nemško pomeni ‘srednja bolečina’.

·         Če se jajčece ne oplodi, razpade in se absorbira v maternično sluznico

Spremljanje ovulacije

Ženski mesečni cikel se šteje od prvega dne menstruacije do prvega dne naslednje menstruacije. V povprečju ta cikel traja med 27 – 32 dni, pri nekaterih je lahko krajši – polimenoreja, ali daljši –amenoreja in oligomenoreja.

Ovulacijo lahko izračunate na podlagi podatka prvega dne zadnje menstruacije (PZM), ali 12 – 16 dan do naslednje menstrualne krvavitve. Večina žensk ovulacijo doživi med enajstim in enaindvajsetim dnevom cikla, šteto od prvega dne začetka zadnje menstruacije.

Ta čas v mesecu štejemo med žensko najbolj plodno obdobje, saj je v primeru nezaščitenih spolnih odnosov možnost spočetja največja. Ovulacija ni terminsko natančno določena in se lahko vsak mesec pojavi drug dan. Pomembno je, da spremljate svoj cikel, poslušate svoje telo, ter poskušate ugotoviti svoj najbolj plodni dan. Obstajajo različni znaki in tehnike, ki s skoraj 100% natančnostjo določijo ovulacijski moment.

Ovulacijski cikel ima dva dela

Prvi del imenujemo folikularna faza, ki se prične prvi dan zadnje menstruacije in se nadaljuje do ovulacije. Ta faza pri vsaki ženski poteka dokaj individualno in lahko traja v vsakem obdobju od sedmih do štiridesetih dni.

Drugi del imenujemo lutealna faza in traja od dneva ovulacije do začetka naslednje menstrualne krvavitve. Lutealna faza pa ima natančno določen časovni okvir, ki ponavadi traja od 12 – 16 dni od dneva ovulacije. To pomeni, da boste svoj dan ovulacije ugotovili s pomočjo dolžine vašega cikla. Na ovulacijo pa lahko vplivajo zunanji dejavniki kot so stres, bolezni, motnje dnevne rutine in prehranjevalne motnje, kar pa pomeni, da se spremeni tudi čas menstrualne krvavitve.

Torej stara misel, da stres vpliva na menstruacijo ne drži. Stres vpliva na ovulacijo, ki določa dan začetka menstrualne krvavitve. Torej do menstruacije vedno pride 12 -16 dan po ovulaciji! Kako prepoznati znake ovulacije si lahko več preberete v naslednjem članku.

Od menstruacije do ovulacije

Ob pričetku menstrualnega cikla je vsebnost estrogenov zelo nizka. Hipotalamus, ki nekako vzdržuje hormonsko ravnovesje , pošlje sporočilo v hipofizo, ki prične sproščati folikel stimulativni hormon (FSH). FSH sproži razvoj foliklov od katerega se eden razvije v dominantnega iz katerega se sprosti zrelo jajčece, drugi pa se razgradijo.

Ko folikel dozori se prične sproščati estrogen. Visoka vsebnost estrogena hipotalamusu in hipofizi sporoči, da je jajčece zrelo za oploditev. Prične se sproščati luteinizirajoči hormon (LH), ki je pomemben za sprostitev jajčeca iz jajčnika, ter pot za oploditev zrelega jajčeca skozi jajcevod.

Folikel iz katerega se je izluščilo jajčece imenujemo corpus luteum oz. rumeno telesce. Rumeno telesce sproži sproščanje progesterona, ki zgosti in maternično sluznico pripravi za implantacijo. Rumeno telesce receptorje za izločanje progesteron proizvaja približno 12-16 dni, se pravi skozi celotno lutealno fazo. Tudi v primeru oplojenega jajčeca rumeno telesce receptorje za izločanje progesteron izloča toliko časa dokler njegove vloge ne prevzame posteljica.

Simptome zgodnje nosečnosti lahko opazite že teden dni po oploditvi. Če spočetje ni bilo uspešno, se jajčece razgradi približno v 24 urah. V tem času vsebnost hormonov pade, maternična sluznica se stanjša in po 12 – 16 dneh privede do prvega dne menstrualne krvavitve. In krog se prične znova. Kljub temu, da se večina žensk ne spušča v podrobnosti povezane z ovulacijo, pa je ovulacija ena izmed pomembnejših stvari, ki bi jih morale razumeti o svojem telesu. Ovulacija je odločilen dejavnik tako zanositve, kot preprečevanja nosečnosti.

http://youtu.be/nLmg4wSHdxQ

Kategorija:   Nosečnost, Ovulacija
Naslednji prispevek

Spremembe vida v nosečnosti

29 julija, 2014 0