Saturday, February 24, 2024

V jajčnikih je ogromno jajčnih celic. Ko je deklica stara 16 embrionalnih tednov ima 16 milijonov jajčnih celic, ob rojstvu le še milijon, ob spolni zrelosti pa le 300.000. Z vsako ovulacijo se aktivira približno 1500 jajčnih celic, ki zorijo v jajčniku. Od teh preživi le ena, ostale propadejo.


Dozorevanje jajčnih celic, proces se imenuje oogeneza, ter ovulacija se ponavlja z vsakim menstrualnim ciklusom. Ko dozori vseh 300000 jajčnih celic, zanositev ni več možna, ta čas nekako sovpada z menopavzo (zadnjo menstruacijo, ki je okoli 45.–50. leta). Ženska je torej v rodnem obdobju od menarhe (1. menstruacija) do menopavze (določi se retrogradno, eno leto po zadnji menstruaciji). V jajčniku nastajajo tudi ženski spolni hormoni, estrogen in progesteron. Ko jajčna celica dozori, pride do ovulacije, jajčna celica se izloči iz jajčnika v jajcevod, 10 cm dolgo cevko, ki na vsaki strani iz jajčnikov poteka do maternične votline. Ta leži v medenici za sečnim mehurjem in je hruškaste oblike.

Zgornji del maternice je telo, spodnji del pa se zoža v cervikalni kanal ali maternični vrat, ki gleda v nožnico. Stena maternice je sestavljena iz mišičnih in žleznih celic. V menstrualnem ciklusu se sestava stene maternice spreminja pod vplivom ženskih spolnih hormonov. Najprej je v proliferacijski fazi, žlezne celice se pomnožujejo, maternica se pripravlja na nosečnost. Če po ovulaciji jajčeca do nosečnosti ne pride, se sluznica odlušči – menstruacija.

Proces nastajanja zrelih semenčic imenujemo spermatogeneza. Tudi ta se začne že v embriju, je nekaj časa v »status quo« fazi, do zrelih oblik spermijev pa pride šele z obdobjem pubertete. Tudi spermiji nastajajo od pubertete pa vse do pozne starosti, moški so torej v rodni fazi precej dlje kot ženske. Poleg spermijev v modih nastaja tudi moški spolni hormon, testosteron, moda pa skupaj s spermiji izločajo še tekočino, v kateri le-ti plavajo. Spermiji v spermalni tekočini potujejo skozi obmodek po cevki semenovodov, ki sta dolgi 30 cm. Na tej poti se jim pridruži tudi tekočina ostalih žlez, prostate in mehurčastih žlez, ki spermijem omogočajo boljšo gibljivost. Ob ejakulaciji se spermalna tekočina zakoagulira, da se spermiji ne uničijo v kislem okolju vagine. Potujejo do materničnega vratu ter se tam sproščajo še kakih 72 ur po ejakulaciji. Potujejo naprej po telesu maternice navzgor in vstopijo v jajcevoda, kjer se najhitrejši spermij sreča z jajčno celico. Seveda mora vsebovati vse potrebne encime, da predre zaščitno ovojnico jajčne celice in da pride do oploditve, združitve moškega in ženskega jedra, katerega vsak vsebuje 23 kromosomov. Novo nastala celica vsebuje 46 kromosomov in se imenuje zigota.

http://youtu.be/NkLUA05ExHA

Sorodni članki: 

Kategorija:   Nosečnost, Ovulacija
Naslednji prispevek

Partner pri porodu

13 junija, 2012 0