Friday, June 14, 2024

Poznate znake ozeblin in veste, kako si lahko pomagate, če jih dobite? Oziroma, kako lahko pomagate svojemu otroku? Topla oblačila, pokrito telo, zaščitena glava in nepremočljivo obuvalo. Kaj pa, če molekule vode v naših kožnih celicah kljub temu zamrznejo in se na površini pokažejo kot ozebline?
Ozebline preprečite s toplimi oblačili. Pri tem je pomembno, da oblečete več slojev. Tako poskrbite za izolacijo, kot tudi za odpornost proti vetru. Pokrijte in zaščitite glavo, saj se skozi njo izgubi kar polovica telesne toplote. Izberite med volneno ali krzneno kapo ali trakom, pokrite pa imejte tudi ušesa, roke in vrat. Obuvalo mora biti ne le toplo, ampak tudi nepremočljivo. V nasprotnem primeru vam topla oblačila ne koristijo, ko vam zmrzujejo stopala.
Tako oblecite tudi otroka – zanj ima več slojev še večjo pomembnost. Poskrbite tudi, da otrok ne bo pri miru. Tudi če sedi, ga presedajte, vmes ga postavite na noge in pazite, da ne bo dlje časa v istem položaju. Ko mirujemo, namreč pride do slabše prekrvavitve okončin in tako do ozeblin.


Kako prepoznamo ozebline?
Koža z ozeblinami je bela, otrpla in trda. Izgleda, kot da bi bila voščena. Če se zgodi, da postaja modra ali črna, nemudoma obiščite zdravnika.
Na mestu ozebline se bo sprva pojavila rdečica, zelo verjetno bo se pojavil velik mehur. Otekline te stopnje lahko pozdravite sami in ne bo hujših posledic.
Zagotovo pa več pozornosti namenite manjšim otrokom in ne dovolite, da so pozimi pomanjkljivo oblečeni. Če so dlje časa izpostavljeni vetru in mrazu brez primernih oblačil in obuval, lahko okončine, ki so zaradi tega slabo prekrvavljene, tudi odmrejo.

Kaj storiti, če pride do ozeblin?
V primeru ozeblin najprej slecite mokra oblačila ter jih zamenjajte za suha in topla, ki bodo pogrela vaše telo. Za tem nujno potrebujete tople obkladke. Kožo je treba v topli vodi dobesedno odtaliti, kar bo zelo verjetno hudo bolelo. Prizadeta območja nato oskrbite s sterilno obvezo. Tople obkladke lahko zamenjate za toplo kopel, a voda ne sme biti prevroča.
Gretje z električnimi in plinskimi vrelci je odsvetovano, prav tako se ne priporoča grelnih blazin in termoforjev. Ozeblino in s tem kožo odtajajte le, če ste doma, oziroma, če imate možnost ostati na toplem. Če zamrznjen predel čez nekaj časa ponovno zamrzne, se lahko tkivo hudo poškoduje.

Ko postane vaša koža rožnata in del telesa z ozeblino ponovno začutite, pomeni, da se je prekrvavitev vzpostavila nazaj ter, da ogrevanje deluje. Nikakor pa na prizadeto območje ne polagajte ledu, snega in ne spirajte z mrzlo vodo, kot so nekateri zmotno prepričani.
Otroka pa v vsakem primeru le odpeljite k osebnemu zdravniku.

A. L.

Kategorija:   otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

PREMRAŽENA OTROŠKA STOPALA: NEMUDOMA JIH POGREJTE!

25 februarja, 2019 0