Saturday, June 15, 2024

Trenutno testirajo pacemaker, ki naj bi deloval kot antidepresiv. Strokovnjakom je pacemaker že dobro znan, saj se uporablja pri zdravljenju Parkinsonove bolezni. Že več kot 40.000 pacientom po celemu svetu pri zdravljenju pomagajo omenjeni implantanti.


Psihološke bolezni so veliko bolj kompleksne, tako da so eksperimenti s tako imenovano globoko stimulacijo, še v razvojni fazi. Do sedaj so na ta način zdravili in opazovali le nekaj resno depresivnih pacientov in oseb s obsesivno-kompulzivno motnjo.

Čeprav so raziskave v začetni fazi, so do sedaj dobljeni podatki obetajoči. Najnovejša poročila pravijo, da se je nekaterim najhujšim pacientom, katerim se zdravstveno stanje ni izboljšalo niti z jemanjem zdravili, ne s psihoterapijo, niti ne s šok terapijo, s pomočjo pacemakerja uspelo narediti korak naprej pri njihovem zdravljenju.

Znanstveniki so pričeli testirati pacemakerje zato, ker so začutili potrebo po inovacijah v zdravljenju psihičnih bolezni, ker se velik del pacientov ni odzval na klasične metode zdravljenja.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Norice

13 junija, 2012 0