Wednesday, May 29, 2024

KAJ JE PAMETNA INŠTALACIJA?

Pametna inštalacija združuje sisteme vgrajene v hišo, ki so prej delovali ločeno in neodvisno drug od drugega (npr. razsvetljava, senčenje, gretje/hlajenje, … ). Razlika med klasično inštalacijo in pametno inštalacijo je predvsem v udobju, varnosti in varčnosti.


ENOSTAVNA ZA IZDELAVO

V fazi izdelave je za inštalaterja pametna inštalacija enostavnejša od klasične. Vodniki vseh porabnikov se vodijo v razdelilno omarico, kjer so krmilni elementi. Komunikacija med krmilnimi elementi in senzorji (stikala, senzorji gibanja,…) pa poteka po posebnem kablu. Vsa stikala so prosto programabilna, kar pomeni, da če želite spremeniti funkcijo posamezne tipke na stikalu, ni potrebna nobena prevezava vodnikov. Spremembo opravi kar inštalater preko računalnika.

VARNOST

Za varnost je poskrbljeno z nizko napetostjo, ki je potrebna za komunikacijo med krmilnimi elementi in senzorji. Ta znaša le 30 voltov enosmerne napetosti. To v veliki meri zmanjša požarno ogroženost. Vsi stikalni manevri se zgodijo v razdelilni omarici (ni iskrenja v stikalih).

UDOBJE

Udobje predstavljajo razne funkcije. Nekaj primerov:

 • Ko odhajate od doma, s pritiskom na tipko "centralni izklop" izključite vse luči, ki so ostale prižgane, izključite kritične vtičnice in porabnike (npr. vtičnico, kjer ponavadi likate, pečico,…), v hiši zmanjšate nastavljeno temperaturo,…
 • S pritiskom na tipko vzpostavite sceno. To pomeni, da s pritiskom na tipko postavite sobo v predpripravljeno stanje (npr. scena obiski, scena romantika,…).
 • Preden se odpravite domov iz službe, preko oddaljenjega dostopa (iPhone, iPod-Touch), vključite gretje/hlajenje in ko prispete domov, vas čaka prijetno ogreta/ohlajena hiša.  
 • V otroški sobi izključite napajanje za vtičnice, za varnost otrok.
 • Ko ste na dopustu simulacija prisotnosti, prižiga luči in upravlja z senčili in daje vtis, da je nekdo doma.
 • Če so otroci sami doma izključite naprave kot so pečica, steklokeramična plošča, da se otroci ne poškodujejo.
 • Med časom za domačo nalogo, izključite napajanje televizorju in računalniku.

VARČEVANJE

Tudi za varčevanje je poskrbljeno.

 • Ko vas ni doma se senčila poleti samodejno spustijo, ko v sobo posije sonce (preprečevanje pregrevanja prostorov).
 • Če v sobi odprete okno, se ogrevanje/hlajenje ustavi.
 • V vsaki sobo nastavite temperaturo posebej. Tako sobe, ki jih ne potrebujete, ne ogrevate/hladite.
 • Ob meritvi uporabe električne energije, lahko avtomatika izključi porabnike, ki imajo akomulirano energijo (skrinja, hladilnik,…) in s tem omilijo tokovno špico.

Če se odločate za adaptacijo stanovanja ali pa začenjate z gradnjo, vam lahko pametna inštalacijo veliko ponudi in poskrbi za varno okolje vaših najmljaših.

Za dodatne informacije in nasvete se obrnite na strokovnjake pametnih inštalacij ELEKTRO PIRNAT.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Z zelenim čajem proti raku na želodcu

13 junija, 2012 0