Monday, April 22, 2024

Vijolični paradižnik je genetsko modificiran, vsaj vsebuje antioksidante, ki jih sicer najdemo v jagodičastem sadju je pripomogel preprečevati raka pri miših, objavljajo britanski znanstveniki. Raziskava, objavljena v reviji Nature Biotechnology pravi, da lahko rastline ustrezno genetsko modificiramo in jih tako naredimo bolj zdrave.


Na raka občutljive miši, ki so jih hranili z genetsko modificiranim sadjem, so živele dlje od miši, ki so se prehranjevale z standardno prehrano, je objavila Cathie Martin iz John Innes Centra v Angliji.

Raziskava bazira na nizu antioksidantov, ki se nahajajo v jagodičastem sadju npr. borovnice, ker znižujejo tveganje za raka, bolezni srca in nekaterih nevroloških bolezni.

Z uporabo genov, ki pomagajo obarvati sadje so znanstveniki odkrili, da lahko v paradižniku ustvarijo antioksidante, ki paradižnik obarvajo vijolično.

»Učinek je mnogo boljši kot smo pričakovali. Zelo vzpodbudno je, da lahko s spremembo prehrane, ali s specifičnih komponent prehrane, izboljšamo zdravje živali in potencialno tudi pri ljudeh,« dodaja Martinova.

Znanstveniki opozarjajo, da so še daleč od poskusov na ljudeh, ter da bo naslednji korak narejen v smer, kako pravzaprav na napredujoče tumorje delujejo antioksidanti.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Zreli moški smo boljši ljubimci

13 junija, 2012 0