Thursday, February 22, 2024

Raziskovalci z univerze Harvard so že sredi 90. let ugotovili, da imajo tisti moški, ki vsaj desetkrat tedensko jedo paradižnik, kar 34 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom prostate, od tistih, ki paradižnika niso jedli.


Zdaj pa so to raziskavo še razširili in dokazali, da likopen tudi ženskam pomaga zmanjšati možnost za razvoj raka. Tiste ženske, ki redno uživajo paradižnik, imajo od 30 do 50 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom. Likopen zmanjšuje tudi možnost za razvoj bolezni srca in ožilja.

Dobro pa je vedeti, da naš organizem likopen veliko lažje prebavi, če paradižnike prej skuhamo. Tako pol skodelice omake za špagete vsebuje več likopena kot pa pet svežih paradižnikov.

Vir: RTVSLO

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Revizijska komisija zavrnila zahtevek Sanolaborja

13 junija, 2012 0