Wednesday, July 17, 2024


Pri odraslih moških parafimoza najpogosteje nastane v erekciji po masturbaciji ali spolnih odnosih, lahko pa se zgodi tudi pri otrocih (zelo redko) npr. med umivanjem ali nasilnim vlekom kožice preko glavice.
 

Zdravljenje je lahko lokalno ali kirurško

Zdravljenje temelji na pomiritvi pacienta, blaženju otekline in vračanje perpucija v normalen naravni položaj.

•    Za blaženje otekline se lahko izbere naslednje postopke oskrba penisa s povojem, ki ga oskrbimo z ledenimi obkladki.
•    Oskrba penisa z elastičnim povojem ali z dlanjo pritiskamo na obseg penisa
•    Proti bolečini na površini penisa uporabimo lokalni anestetik
•    Na površino otečenega prepucija nanesemo granuliran sladkor, ki ga prekrijemo s kondomom
•    Hialuronidaza v vezivnem tkivu razgrajuje hialuronsko kislino in zmanjšuje oteklino

Ne glede na izbrano metodo se ob manjši oteklini prepucija parafimoza poskuša rešiti z nežnim potegom  prepucija preko glavice. S palcem in prstancem močno stisnemo glavico in na ta način zmanjšamo volumen krvi v glavici. Nato poskušamo prepucij potegniti čez glavico. Če je postopek pravilno izveden bo prstan tkiva prešel čez glavico penisa. V primeru, da je prepucij prešel preko glavice, prstan pa je ostal pod njim, parafimoza ni pravilno rešena. Če se prepucij uspešno vrne, nadaljnje terapije niso potrebne.

Kirurški poseg se opravi, če ni uspelo lokalno zdravljenje. Če močan stisk onemogoča vsako obliko lokalnega in minimalno invazivnega posega, je potreben rez prepucija in naknadno obrezovanje. Cirkumcizija je oblika terapije parafimoze, ki se ne more ponoviti.

Reference

Preberite še:

Balanitis
Fimoza
Spermatokela
Varikokela
 

Kategorija:   Moško zdravje, Novice
Naslednji prispevek

Analni in oralni seks sta za 80% ljudi – seks

13 junija, 2012 0