Wednesday, May 29, 2024

Do sedaj sta bila pasivno kajenje in neugoden izid nosečnosti zasnovana zgolj na predpostavkah. Prav zaradi predpostavk so znanstveniki zbrali podatke 80.762 postmenopavzalnih žensk, ki so sodelovale v raziskavi Women’s Health Initiative Study. V nacionalni raziskavi so zajeli podatke širokega zdravstvenega spektra.


Okoli polovico sodelujočih (50,6%) so predstavljale ženske, ki v življenju niso prižgale cigarete, 6,3% žensk je v času raziskave kadilo, 43,1% žensk pa je kadilo pred samo raziskavo.

Znanstveniki so posameznice, ki niso nikoli kadile, razvrstili v več skupin, odvisno od izpostavljenosti cigaretnemu dimu v otroštvu, v odraslih letih na domu in odraslih letih na delovnem mestu. Od skupnega števila sodelujočih je imelo 32,6% (26.307) žensk spontani splav, 4,4% (3.552) je rodilo mrtvega otroka, 2,5% (2.033) je imelo najmanj eno zunajmaternično nosečnost v jajcevodu.

Raziskava kaže, da je tveganje pasivnega kajenja kumulativno, pri čemer obstaja kumulativno tveganje odvisno od izpostavljenosti. Posameznice, ki so bile najbolj izpostavljene pasivnemu kajenju (v otroštvu več kot 10 let, oz. več kot 20 let v odraslih letih in več kot 10 let na delovnem mestu) so imele, v primerjavi z ženskami, ki niso kadile in bile izpostavljene cigaretnemu dimu, za  17% višje tveganje spontanega splava, 55% višje tveganje mrtvorojenosti in 61% višje tveganje zunajmaternične nosečnosti.

Slika bivših kadilk je enako vznemirjujoča. Ženske, ki so kadile v reproduktivnih letih so imele 16% višje tveganje spontanega splava, 44% višje tveganje mrtvorojenosti in 43% višje tveganje zunajmaternične nosečnosti.

Predhodne raziskave so v korelaciji pasivnega kajenja in tveganj v nosečnosti pokazale različne rezultate. Avtorji aktualne raziskave pravijo, da so različni rezultati predhodnih raziskav posledica metodologije, ki so jo uporabljali v predhodnih raziskavah, katere niso vključevale izpostavljenosti cigaretnemu dimu v vseh življenjskih obdobjih.

»V številnih predhodnih raziskavah kontrolna skupina ni bila striktno limitirana na nekadilce, oz. neizpostavljenosti cigaretnemu dimu skozi celotno življenje,« so zapisali avtorji. Po njihovih besedah je to podatek, ki zmanjšuje verodostojnost predhodnih raziskav.

Podatke za aktualno raziskavo za zbrali v 40-tih centrih po vseh ZDA. Raziskava je zajela ženske iz vseh etničnih skupin, različnih social-ekonomskih statusov in izobrazbe, kar daje raziskavi še dodatno težo.

»Omenjene informacije povečujejo del populacije, ki imajo potencialno negativne stranske učinke pasivnega kajenja. Pričakujemo nadaljevanje evolucije politike, ki bo opozarjala na učinek pasivnega kajenja na zdravje žensk in njihove bodoče otroke,« zaključujejo avtorji. 

Naslednji prispevek

Med – živilo za nosečnice

9 maja, 2014 0