Thursday, June 20, 2024

Število izjemno suhih nosečnic vse bolj narašča. Zaradi strahu, da bi se preveč zredile, se držijo strogih diet in pretiravajo z vadbo, kar pa nosečnicam povzroči več škode kot koristi.


V današnjem času, kjer nas družbena omrežja spremljajo na vsakem koraku, ni skrivnost, da nam (vsaj malo) kroijo živjenja. Verjetno ste že videle ”popolne fotografije” mladih influencerk, bodočih mamic. Te pozirajo pred kamero in dajejo vtis, da se njihova telesa med nosečnostjo niso nič kaj spremenila.

A kako to vpliva na ostale? Neskončnih diet se lotevajo zvezdnice, ki so zgled drugim. Mnogo nosečnic jim želi slediti, pa ne ve, kako. Zato se lahko hitro znajdejo sredi motnje prehranjevanja, razširjene med nosečimi ženskami: pregoreksije.

Pregorekcija je motnja hranjenja, tako kot sta to na primer anoreksija in bulimija, razvila pa se je zaradi ideala vitkosti med ženskami.

Ne le sodobne influencerke, težo so hitro po porodu izgubile zvezdnice, kot so Nicole Kidman, Heidi Klum, Victoria Beckham in druge. Vse prisegajo na diete in vadbe, ki delujejo ekstremno hitro. Zdravniki ob tem opozarjajo, da hitro izgubljanje kilogramov ni zdravo.

Četudi je zvezdnicam uspelo, morate vedeti, da so imele ob sebi polno trenerjev in prehranskih svetovalcev ter kvalitetno prehrano, česar si ne morejo privoščiti vse novopečene mamice. Te se med nosečnostjo držijo različnih diet brez nadzora strokovnjakov, kar lahko ogroža tako njeno zdravje kot otrokovo.

Ne pozabite, da je otrokovo zdravje na prvem mestu. Ne dajajte prednosti zmanjšanemu vnosu kalorij in vitkosti. Do tega lahko pridete tudi po porodu. V času nosečnosti se morate zavedati, da z omejeno prehrano telo ne dobi vseh potrebnih vitaminov, mineralov in drugih pomembnih snovi, ki prispevajo k razvoju ploda. Poslušati morate le svoje telo in nasvete ginekologa.

Kategorija:   Nosečnica in zdravje