Tuesday, May 28, 2024

Večino ljudi se zaveda, da kajenje in pretirano pitje alkoholnih pijač, pospešujeta proces staranja. Vendar na organizem podobno delujeta tudi pogost stres in slaba prehrana, ki sta v modernem načinu življenja pogosti pojavi, piše Yahoo Health.


V nadaljevanju preberite, kaj vse vpliva na pospešeni proces staranja.
 

Slaba prehrana

Hrana na nas vpliva v veliko večji meri, kot vse drugo kar v življenju počnemo. Z ocvrto hrano, hrano polno maščob in sladkorja obremenjujemo svoje telo s kemijskimi dodatki in maščobami, ter ga prikrajšamo pomembnih sestavin.

To vsekakor povzroča pospešeno staranje. Če se hranimo zdravo, preprečujemo mnoge bolezni in izboljšamo delo notranjih organov.

V principu bi morala biti hrana raznobarvna in raznovrstna, posebno pozornost pa bi morali posvetiti uživanju sadja, zelenjave in žit.
 

Melanholija, zaskrbljenost

Nezadovoljstvo in občutek pomanjkanja sreče ne samo da slabo vplivata na naše razpoloženje, temveč močno vplivata na naše zdravje. Raziskave so pokazale ,da nesrečne in depresivne osebe, dvakrat pogosteje obolevajo za posledicami bolezni srca, v primerjavi z vedrimi in optimističnimi osebami.

Melanholiji in pretiranim skrbem podvržene osebe, prav tako pogosteje obolevajo za različnimi oblikami raka. Znanstveniki svetujejo, a nikoli ne podcenjujmo vpliva svojega uma na naše zdravje. Raziskave znanstvenika Normana Cousinsa kažejo, močan vpliv uma na številne psihološke funkcije in ključen vpliv na naš imunski sistem.

Vsaj trideset minut smeha na dan, pri rakavih bolnikih poveča število celic, ki napadejo rak. Smeh povečuje tvorjenje endorfina, hormona sreče, ki pomaga k boljšemu in bolj optimističnemu počutju. Dokazano je, da srečnejši ljudje živijo dlje.
 

Fizična neaktivnost

Na pospešeno staranje v veliki meri vpliva tudi fizična neaktivnost. Telesna aktivnost povzroča izločanje številnih škodljivih snovi iz našega telesa, pomembna je za zdrav metabolizem in cirkulacijo energije. Pomembno vlogo ima tudi pri pospeševanju delovanja metabolizma, ter porabo viška kalorij, kar preprečuje nabiranje odvečnih kilogramov.
 

Stres…

Stres je stranski pojav današnjega hitrega načina življenja, njegov vpliv na zdravje pa je poguben. V stresnem stanju se telo znajde v stanju, ko porabi ogromno energije in tvori dodatne količine adrenalina. Telo mora nadoknaditi izgubljeno energijo, zato adrenalin povzroči, da jetra sprostijo dodatno skladiščen sladkor in glukozo. Zaradi tega imajo ljudje, ki so izpostavljeni stresu, pogoste težave z visoko vrednostjo sladkorja v krvi, ki v kolikor ni porabljen, povzroča oblaganje maščob.
 

Premalo spanca

Premalo spanja je prav tako eden od glavnih povzročiteljev prezgodnjega staranja. Dejstvo je, da odrasle osebe potrebujejo najmanj sedem ur spanja na dan. Samo tri dni nekvalitetnega spanca povzroči padec imunskega sistema kar za 60%.

Med spanjem telo okreva od vseh dnevnih naporov in nabira energijo za nov dan. Če svojemu telesu ne nudimo dovolj spanca, se pretirano troši, kar pripelje do telesne disharmonije in razvoja različnih bolezni.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Zlata pravila za ohranitev čustvenega zdravja

13 junija, 2012 0