Saturday, July 20, 2024
4 februarja, 2019

Peticija za ukinitev ocen in mature

By 0 1051 Views

Društvo staršev je odprlo peticijo s katero želijo prihodnjim šolarčkom spremeniti šolski sistem. Zbiranje podpisov se je že začelo in ljudje si že izbirajo stran na katero se bodo postavili. To utegne postati prava mala vojna med ljudstvom.


Peticija poziva odgovorne, ki krojijo šolski sistem, da ukinejo način ocenjevanja kot ga imamo do sedaj, zmanjšanje obsega nalog in snovi ter ukinitev oblike mature kot jo poznamo do sedaj.

Če pogledamo šolski sistem kot ga poznamo danes opazimo veliko prenasičenost urnikov naših šolarjev. Snovi je veliko in je zelo obsežna, posledično morajo učitelji hiteti in si ne vzamejo dovolj časa da bi dodobra obdelali snov. Posledica tega je tudi velik kup domačih nalog, ki jih otroci ne zmorejo opraviti sami in imajo tako starši ogromno dela.

Namesto mature naj bi, kot pravi peticija, otroci opravljali sprejemne izpite za vpis v srednjo šolo in na fakulteto.

Namesto ocen peticija predlaga opisno ocenjevanje, kot je to že praksa v prvih dveh razredih osnovne šole. Tako bi družinam omogočali preživljanje kvalitetnega časa skupaj in manj sedenja za knjigami.

Čeprav se učitelji strinjajo s problemi, ki jih odpira peticija, se podnjo ne bodo podpisali. Njihovo mnenje je, da se problema našega šolstva ne da reševati preko družabnih omrežij in peticij.

Povzeto po 24.ur

Kategorija:   Novice