Thursday, June 20, 2024

Za zdravo in brezskrbno nosečnost je pomembno, da so bodoče mamice čim bolj aktivne. To pomeni dolge sprehode, prilagojene aktivnosti za nosečnice, raztezanje, dihalne vaje, med vedno bolj popularnimi pa postaja pilates vadba za nosečnice.


Še posebej, ker je bistvo pilates vaj osredotočanje na krepitev trebušnih mišic in mišic medeničnega dna, ki so pri nosečnicah med porodom in po njem občutno oslabljene. Pilates vadbe za nosečnice vsebujejo vaje, ki se izvajajo v položajih, primernih za stanje vsake posameznice, poleg tega pa programi nudijo ustrezne informacije v zvezi s spremembami telesa v določenem obdobju, uporabne nasvete in pripravo na porod.

Prilagojena vadba od zanositve do poroda

Poleg izvajanja vaj za krepitev mišic in tehnik sproščanja se pri pilatesu naučite tudi samomasaže in razumevanja telesa. Vaje za pilates se lahko izvajajo vse od zanositve do poroda, kjer so v vsakem obdobju prilagojene stanju in potekajo pod nadzorom fizioterapevtov, kineziologov in zdravnikov. Vadba v zgodnjem obdobju nosečnosti pripomore k boljšemu zdravju ploda in boljšemu počutju, v drugem in tretjem trimesečju pa mamico pripravi na porod, zmanjša tveganje za zaplete in vpliva na razvoj otrokovih možganov.

Kako poteka pilates za nosečnice?

Pilates vadbe za mamice se izvajajo pod vodstvom usposobljene inštruktorice, na posebej oblikovanih vadbenih pripomočkih, ki preprečujejo vsakršne pritiske na trebušni predel ter podpirajo obremenjene dele hrbtenice. Med izvajanjem vaj se upoštevajo vsi varnostni napotki Svetovne zdravstvene organizacije pri vadbi z nosečnicami. Ker je med porodom dihanje ključnega pomena, se ves čas poudarja počasno dihanje preko dihalne mišice diafragme, kar olajša porod. Ker pilates vadba za nosečnice zahteva izredno pozornost, je število bodočih mamic v skupini omejeno.

Kako začeti?

Pilates vadba za nosečnice je namenjena zdravim nosečnicam, brez zdravstvenih težav in bolezenskih stanj. Pred pričetkom vadbenega programa je potrebno obvezno uvajanje, kjer se seznanite z verbalizacijo, šestimi načeli in telesno analizo. Glede na želje in potrebe posameznice so na voljo skupinske ali individualne obravnave, na voljo pa so tudi spletni programi. V kolikor imate kakršnekoli težave, bolezni ali nosečniški diabetes, je potreben poseben zdravniški nadzor.

Spletni pilates za nosečnice

Ker je število ponudnikov za pilates vaje za nosečnice omejeno, vam pilates studio v Ljubljani Peti element nudi tudi možnost za pilates vaje preko spleta. Ta spletni program je namenjen vsem nosečkam, ki so predaleč, ki jim vožnja predstavlja dodaten stres ali preprosto raje vadite doma. Vsebino pripravlja strokovna ekipa z več kot 17 let izkušenj. Program traja 8 tednov, vsebuje pa uporabna predavanja in izbrane vaje, ki so namenjene vračanju ravnovesja v telesu in obvladovanju bolečine.

Kategorija:   Aktivna nosečnica