Sunday, April 21, 2024
6 novembra, 2013

Pismo mame: Vzgojiteljice in vrtec ter tralalalala

By 0 5908 Views

Pred branjem vzemite na znanje Blankino sporočilo – slog pisma je namensko “poseben


Je, pa tudi mesec, kjer dobim po številu daleč največ zastavljenega, zame že žal prav banalnega*vprašanja, kako ste vi zadovoljni z vrtcem.???.

Vedno znova, rutinsko odgovarjam- super je. 

Ker pa očitno to ni več zadovoljiv odgovor in ne ustreza vsem kriterijem in ker sem kasneje zbombardirana le z pomanjkljivostmi slednjega ter z številnimi kritikami ultra*mogočnih*mamic… sem se odločila, da bom, kar javno na svoji FB-strani, ki je zelo brana..**… povedala svoje mnenje.

Slednje bo marsikateri-remu stopilo na kakšen zelo aroganten nerv*-ali  morda obarvalo obraz v ne željeno rdečico…Zato za posledice branja ne odgovarjam- oz. se pred branjem posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom-o stranskih učinkih..

Takole je, jaz oz. z možem, ker so otroci najini*-ne le moji*, sva  dejansko zadovoljna. Pa ne zato, da bi nama kaka vzgojiteljica mastno*plačevala, da ima v vrtcu rada* najine tri hiperaktivne nadobudneže, podmazane z samimi vragolijami, ampak gre v osnovi zato, da dejansko vidiva ogromen napredek, ki ga oz.so ga dosegli-ali.

Kljub temu, da ne hodijo v luksuzne*, v našem primeru nove vrtce in so v starih prostorih, naju to ne moti, njih pa še manj….

Priznam so pomanjkljivosti ampak idealen svet, je naša iluzija-gledanja na stvari-dogodke…..zato se osredotočava na pozitivo in ta je-manjši prostori-manjše normativne skupine, posledično pomeni, da se jih lahko bolj pazi*-beri-imaš vse na očeh-, več se z njimi ukvarja-ustvarja, bere, riše, delavnice itd.., manj bolezni, lažji individualni pristop, spremljanje otrokovega razvoja in vsakič, res vsakič izčrpno poročilo vzgojiteljic oz. njihovih pomočnic, kako najin otrok napreduje.

Zato mi je naravnost ironično, ko poslušam mamice, ki mimogrede same doma komaj shajajo z enim, morda z  dvema-kjer je v tem primeru največkrat že eden viška*, kljub pomoči vsem živim osebkom-babic, dedkov, tet, stricev itd…, kako niso zadovoljne z delovanjem vzgojiteljic.

Drage moje*-rečem vam lahko le—– zbudite se….

Vrtec je ustanova, je res-vzgojna ustanova, kjer vzgojo prevzamejo vzgojiteljice in njihove pomočnice, ampak zavedajte se, vzgoja otrok-je VAŠA-NAŠA-otroci so vaši-naši-ne od vzgojiteljic, babic, dedkov, tet, stricev itd… ki jih, kot opažam zadnje čase-dejansko vzgajajo.

Vedite, v vrtcu- le dve osebi pazita vsaj 14 nadobudnih, karakterno pisanih* otrok, če že ne 24-odvisno od skupin-normativov-in seveda prostora*. Fizično-dejansko-realno, ni izvedljivo 100% vsako sekundo spremljat, disciplinirat, vzgojit 14…oz. 24 otrok…

Logično, da so buške, padci, se skregajo, kdaj skrampajo, ne umijejo rok, pobarvajo cote, polulajo, narišejo kako umetnost na stvar, ki tega ne potrebuje, pozabijo kje kak copat, vzamejo tujo kapo, rokavico, morda celo nogavico….pa dajte no..ne obsojat, kritizirat, če ne veste, kako je v njihovi koži…

Naj vrže prvi kamen*, ki zgoraj opisanega sam doma še ni doživel. Kolikokrat izgubite živce, ko vam kako vštima*, poriše steno, vzame vašo obutev ali vašo kapo, kolikokrat znorite, ko je trmast, ko noče narediti ali pojesti tega kar želite, se iz protesta polula, noče na kahlo, kolikokrat si greste ohlajat živce, ko po wc analizira svojo umetnino, kolikokrat ste ravno na tem, da ga boste po riti, ko trmari, ima napade besa, faze metanja po tleh. Kolikokrat gre po ravni površini in pade, kolikokrat na dan se zravsa* z event. sestro-bratom, sosedom, prijateljem itd.. ga uščipne, ugrizne…kolikokrat ga prepustite babicam, dedkom, itd… samo-da imate svoj ljubi mir..*?.

In potem VI pričakujete 100%vzgojo, popolnost, nego, od dveh dejansko-tujih- javno upravnih delavk*za 14 ali več otrok, ko še vi sami enega-event.dva vaša-ne morete ukrotiti…*?*

Dajte no. Zamislite se in….dihajte….vzgoja otrok je naše prioritetno-starševsko delo-zato ste za njih odločili. Odločitev je bila zgolj in edino vaša…

Otrok ni okrasek, da se pohvalite v družbi, ali ga imate zgolj zato- ker je slednje družbeno moderno-v trendu..?-če ga imate-zgolj za slednje-ste žal pogoreli na celi črti*… Otrok, je prazen list papirja-, čaka na našo umetnino, kateri bo pridal lastni pridih-svojega ega.

Je naše delo, ne vzgojiteljsko-vzgojiteljice so zgolj naša podaljšana roka-interakcija z starši…

Halo*..zbudite se. Naredite sami nekaj…ne zgolj kritizirajte, se kregate na njih, jim grozite, nejevoljno migate, stresate lastne frustracije… za čisto banalne, nepomembne, ne-življenjske stvari.

Pa kaj, če otrok izgubi kapo, rokavico itd. Vzemite novo…pa kaj, če je znamka, kupite nekaj kar ni.. Vprašajte se–kolikokrat sami kaj izgubite, pa tudi če ne, se odpovejte par kofetkom*, škatlici cigaret ali pa enostavno kupite robo, ki je nadomestljiva, saj v končni fazi-gre za dobrobit vašega otroka.

To je vrtec, to ni prestižno znamkarsko-modelsko* tekmovanje, to so otroci, ki hočejo polno otroštvo, ki se valjajo po blatu, skačejo po lužah, njim je vseeno, Addidas ali Kik oblačilo……Starši sami tako vemo, kam kdo po rangu spada-če je to tako nujno družbeno *potrebno….

Pa kaj, če je v skupini 2-4 najstarejši, ali najmlajši-naša Amadeja je med mlajšimi, in ja, ima trenutno prednost, dosega po aktivnostih tudi štiriletnike, ampak ko bo dosegla svojo mejo, se bo celotna stvar obrnila, bo ona v vlogi učenja mlajših…

Tudi če je v skupini najstarejši, pa kaj-zakaj-kritizirate-obsojate-brez kakršnekoli podlage, kako bo vaš otrok v skupini z mlajšimi nazadoval–otrok napreduje v vsakem obdobju-uči se interakcije z drugimi, gibanja, mimike, družabnosti tudi z mlajšimi-a poznate vi- samo in zgolj osebke vaše generacije..?.

Tako kot mi tožite, ne da bi dejansko pogledale komu in  kaj sploh govorite-opredeljujete, da bo vaš otrok bebec*, v razvoju v skupini z mlajšimi.

Je naš Leon bebec*…??..Ima 16 mesecev in 24 mesecev mlajši sestri..-v svoji skupini je najmlajši, doma je najstarejši- dnevno 10 ur preživi z sestrama, kjer ena brunda, druga pa govori dejovščino*- , in je na psiholoških testih pri treh letih kategoriziran v rang nadarjenega otroka…bebca*?..

Vrtec je najine otroke naučil, samostojnosti, sami držijo pribor, se oblečejo, obujejo, umivajo zobke, z nama v interakciji so jih odvadili plenic, kapo dol-koliko vas lahko dejansko reče, da je bil vaš otrok ob prvem znaku oz. želji brez plenice pri 16 mesecih suh, in tega znaka niste zanemarili.**?*, ker je lažja rešitev-plenica…

Dejansko….brez Amadejih vzgojiteljic, nam ne bi uspelo. Same so ob znaku, podale takoj pobudo, da prakticirajo to tudi v vrtcu, bile pripravljene tudi po 3xna dan, če jo je bilo potrebno preobleč, z njo letet*, -ker je bila še nerodna*- na WC.. Kapo dol-njihovemu udejstvovanju, sprejemanju…

Najini otroci znajo izražat želje, so trmoglavi-priznam, ampak imajo otroštvo, imajo igro, so tudi blatni, pokrampani, zlasani, porisani, skregani, ampak bistveno-pa ne da se hvalim-imajo jasno razdelane pojme-kdo je STARŠ- mama, ata, kdo je REZERVA- dedi, babi, in kdo so VZGOJITELJICE.

Zato dragi moji, ko naslednjič začnete kritizirat, pomislite in se zamislite kakšna je vaša vloga-in šele potem lahko zahtevate od drugih-da svojo vlogo v družbi izpeljejo 100%….

Še vedno pa vam ostaja zasebno varstvo, ali zasebni vrtec…ali pa imate vašega nagajivčka*enostavno doma…

Blanka Teran Gobec


Pismo namenoma ni lektorirano s strani uredništva, saj bi drugače popolnoma izgubilo Blankin smisel. Potem ne bi bilo več Blankino pismo!

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

EU preučuje jemanje bromokriptina med dojenjem

7 novembra, 2013 0