Wednesday, May 29, 2024

Strokovnjaki so mnenja, da tri do štiri kratke espresso kave godijo srcu. Pri tem pa poudarjajo, da je od vseh kav dober samo kratki espresso, dolgemu pa se je potrebno izogibati, saj dodatek vode iz aparata pospešuje izločanje škodljivih snovi iz kave.


Na dan lahko popijete največ tri kave, stališča zdravnikov glede zdravilnih učinkov pa niso vedno usklajena. Vseeno pa v zadnjem času prihaja do zanimivih dokazov, da je kava pravzaprav zdravilna in ima številne preventivne dejavnike. Zadnja raziskava celo kaže, da lahko pitje kave zniža tveganje za nastanek diabetesa tip 2.

Štiri skodelice kave na dan, lahko tudi za 30% znižajo tveganje razvoja diabetesa tipa 2, kažejo zadnje raziskave. Vsako jutro več kot sto milijonov Američanov popije skodelico kave in priznavajo da so pravi odvisniki.

Že predhodne raziskave kažejo, da se vsakodnevno uživanje kave povezuje z manjšim tveganjem za razvoj Parkinsonove bolezni, raka na jetrih in žolčnih kamnov.

Testiranje na miših so pokazale, da kava vsebuje sestavine, ki povečajo sposobnost delovanja jeter pri razgradnji sladkorja, kar je v veliki meri enako delovanju zdravil proti diabetesu. Številnim zdravnikom so rezultati raziskav zanimivi, vendar preveč preliminarni, da bi svojim pacientom takoj predpisali dvojni espresso.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroška izbirčnost je tudi dedna

13 junija, 2012 0