Thursday, June 20, 2024

Simptomi

Placenta accreta, še posebej v prvih dveh trimesečjih nosečnosti, ne kaže nikakršnih kliničnih simptomov. V tretjem tromesečju pa se simptomi pojavijo v obliki vaginalnih krvavitev, tudi hujših.


Vzroki

Placento accreto se povezuje z biološkimi ali fizičnimi motnjami – kot posledica predhodnega carskega reza ali drugih ginekoloških operacij na maternici, na endometriju. Brazgotinica na maternici lahko povzroči, da se horionske resice zarastejo skupaj z miometrijem. Placenta accreta pa lahko nastane, sicer redko pa vendar, tudi brez predhodnih operativnih posegov na maternici.

Dejavniki tveganja:

  • Predhodni operativni posegi na maternici: predhodni carski rez ali operativni posegi na materničnem tkivu povečajo tveganje nastanka placente accrete. Tveganje proporcionalno raste s številom operacij.
  • Položaj posteljice: ob predležeči posteljici (placenta praevia) ko posteljica v popolnosti prekriva maternični vrat ali pa se razvija v spodnjem delu maternice, se prav tako poveča tveganje za placento accreto.
  • Starost nosečnice: Placenta accreta se pogosteje razvije pri nosečnicah nad 35-tim letom starosti.
  • Predhodni porodi: več kot je porodov, višje je tveganje placente accrete
  • Zdravje maternice: tveganje placente accrete je višje, ko zaradi različnih anomalij na maternični sluznici prihaja do zarastlin in brazgotinjenja endometrija in miometrija. Tveganje povečujejo tudi benigni submukozni miomi na maternici.

Zapleti

Placenta accreta štejemo med težja patološka stanja, zato lahko povzroči resne zdravstvene težave:

  • Težke vaginalne krvavitve: Placenta accreta predstavlja hudo tveganje postpartalnih krvavitev, ki lahko celo ogrozijo zdravje in življenje otročnice. Krvavitve lahko povzročijo življenju nevarna stanja kot so: diseminirana intravaskularna koagulacija, respiratorni distresni sindrom pri odraslih in odpoved ledvic.
  • Rojstvo pred predvidenim datumom poroda: če so vaginalne krvavitve prehude se porod zaključi pred predvidenim datumom.  

Pogosto se na PA posumi že med samim ultrazvočnim pregledom v nosečnosti. Nosečnice s sumom PA so izpostavljene pogostejšim ginekološkim in ultrazvočnim pregledom v nosečnosti. Vsaka vaginalna krvavitev v času nosečnosti pa zahteva urgenten in takojšen obisk pri zdravniku.

Diagnoza

Tehnike za pomoč ugotavljanja placente accrete vključujejo:

  • Ultrazvočni pregled ali slikanje s pomočjo magnetne resonance (MRI)
  • Krvna preiskava: nepojasnjena rast vsebnost alfa-fetoproteina, ki ga proizvaja plod, v krvnem obtoku matere lahko potrdi sum na placento accreto.

Zdravljenje

V kolikor je posteljica samo v manjšem obsegu zaraščena na maternico, histerektomija ni vedno nujna. Otročnici z delno vraščeno posteljico pomagamo tako, da poskušamo ročno odstraniti posteljico, na mestu kjer se je vrasla v maternico pa izvedemo naknadno kiretažo. V kolikor se je v maternico zarasla večja površina posteljice, te je v celoti ne moremo odluščiti, moramo izvesti histerektomijo.

http://youtu.be/kEcrWd5Hs1s

Naslednji prispevek

Raziskava o uživanju rib med nosečnostjo

11 oktobra, 2012 0