Monday, March 4, 2024

Le kaj drugega je lahko bolj zabavno, sproščujoče in hkrati koristno v tem čudežnem obdobju, kot izkušnja plesa. Ples je čudovit način, da brez posebne muke razgibamo telo. S tem ko se življenjska energija brez ovir pretaka po telesu, pa so pretočna tudi naša čustva in um.  Plesno gibanje v času nosečnosti in v času po porodu ugodno vpliva na vaše telo in nežno objame vaša in otrokova čustva.


Orientalski ples olajša nosečnost in porod

V gibih trebušnega plesa je skrito znanje, ki sega v pradavnino, ko so se izvajali plodnostni rituali in se je praznovalo rojevanje. S plesom so se ženske, že rodove pred nami, pripravljale na porod in tako tudi proslavljale prihod novega življenja.

Trebušni ples je krasna priložnost za biti in ostati aktiven in kreativen tudi v času nosečnosti. Tovrstno plesno gibanje ima mnogo pozitivnih učinkov na bodočo mamico: zmanjšuje stres, povečuje energijo, krepi prožnost mišic in jim daje moč ter izboljšuje držo telesa. Nosečnica z gibi orientalskega plesa vzpostavi energijski pretok med njo samo in otrokom, s čimer se še bolj vživi v to magično obdobje veselega pričakovanja. Telo v nosečnosti se spreminja navznoter in navzven, s tem se pripravlja na porod. Orientalski ples vam v tem času nežno pomaga pri razgibavanju celega telesa, saj plešete z vsakim delom telesa posebej ali v harmoniji. Gibi pri plesu krepijo trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Valovanje s trebuhom in podobni gibi krepijo trebušne mišice, katere med porodom čaka veliko in pomembno delo. Pri plesu v nosečnosti uporabljamo gibe, ki so primerni za nosečnice, zato je ples popolnoma varen. Kombinacija plesa in usmerjene pozornosti vam bo pomagala pri občutku za telo, za boljšo držo in uravnala (včasih podivjane) hormone. Orientalski ples v nosečnosti se uporablja za več užitka in veselja v nosečnosti in kot celostna priprava na porod. Primeren čas za ples je od tretjega meseca nosečnosti do poroda.

Ples mamice z dojenčkom –zabava in  krepitev vezi med mamico in dojenčkom

Orientalski ples mamic z dojenčki je živahen in prijeten način za ponovno pridobivanje telesne kondicije mamice v živi interakciji z otrokom. Prav tako se mamica nauči praznovati novo življenje s plesom. Pri plesu se v prisotnosti otroka delajo vaje, ki okrepijo telo in vzpodbujajo tonus mišic. Medtem so otroci na blazinah pred mamicami, tako da imajo le te stalen stik z najmlajšimi. Dobrodošlo je, da mamice vzamejo svoje najmlajše v naročje in tudi z njimi zaplešejo. Otrokom plesanje prija, zibajoče gibanje ter mamina bližina jih zabava in miri, mamicam pa dviguje razpoloženje. V ženski sredini se prepletajo koristne vaje in teme, s katerimi se v tem času ukvarjajo. Orientalski ples mamic z dojenčki je lahko prva skupna dejavnost, ki koristi obema. Primeren čas: načeloma po dopolnjenem tretjem mesecu starosti otroka.

Toplo vabljene, da nas obiščete in zaplešete skupaj s svojo zvezdico. Plesati pričnemo 9. oktobra 2012. Če želite izvedeti kaj več, nas lahko obiščete na spletnem naslovu: www.zvezdica-plese.si ali nam pišete na e-mail naslov: zvezdica.plese@gmail.com.

Naslednji prispevek

Tudi po več carskih rezih možen naravni porod?

26 septembra, 2012 0