Saturday, June 22, 2024

Vsaka bodoča mamica se že v prvih tednih nosečnosti sreča s predrojstvenimi testi, ki so pomembni tako zanjo, kot tudi za otročička. S pomočjo le teh namreč dobi zagotovilo, ali nosečnost poteka v redu ter če je plod primerno razvit, če napreduje v rasti ter ali se bo otrok rodil brez kromosomskih nepravilnosti.


Eden izmed takšnih testov je test nuhalne svetline, ki se običajno opravi med 10. in 14. tednom nosečnosti, opravi pa ga skoraj vsaka nosečka. Z utrazvokom se izmeri debelino tekočine na vratu ploda, kateri pravimo nuhalna svetlina. Če je ta predel s tekočino debelejši od povprečja, je to lahko zgodnji znak Downovega sindroma, trisomije 18 ali srčnih nepravilnosti. Test nuhalne svetline pokaže, če ima plod možnosti za zgoraj naštete zaplete, vendar žal ni natančen, zato ne more z zagotovostjo pokazati, ali je kaj narobe. Pregled nuhalne svetline pravilno najde Downov sindrom pri 65-70 fetusih od 100, ki ga imajo, in spregleda nekje med 30-35 fetusov od 100 tistih, ki ga imajo. Tako obstaja verjetnost, da bo test pokazal možnost zapletov, čeprav je s fetusom vse v redu in hkrati obstaja možnost, da test ne bo pokazal težave, čeprav jo fetus ima.

Na same izvide nuhalne svetline lahko vpliva tudi polno črevesje, prekomerna telesna teža, preveč premikanja med izvajanjem testa, majhna količina plodovnice, položaj fetusa med pregledom…

V večini primerov, kjer test prikaže možnost Downovega sindroma, otrok sindroma pravzaprav ne bo imel. A če bodo tvoji testi prikazali višjo možnost za kromosomske nepravilnosti, te bo izbrani ginekolog napotil k nadaljnjim preiskavam. Najvarnejši in visoko zanesljivi test, ki odkriva Downov sindrom in ostale kromosomske nepravilnosti je NIFTY test, katerega lahko opraviš že od 10. tedna nosečnosti dalje. Test je bolj kot 99% natančen, zato boš z njim z zagotovostjo izvedela, ali bo s tvojim otročičkom vse v redu, test pa ti razkrije tudi spol dojenčka.

NIFTY test se opravi z enostavnim odvzemom krvi, saj se v krvnem obtoku matere nahaja tudi DNK ploda. Le to se nato analizira in tako ugotovi, ali obstaja verjetnost, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših kromosomskih nepravilnosti.

Veliko bodočih staršev se odloči za NIFTY test tudi v primeru, ko so rezultati nuhalne svetline dobri, saj želijo biti z zagotovostjo prepričani in hkrati pomirjeni med samo nosečnostjo.

NIFTY test je sicer opravilo že več kot 3.000.000 nosečnic po vsem svetu, saj test velja za najkompletnejši predrojstveni test. Rezultati so na voljo že v 6-10 dneh.

Če te zanima več o NIFTY testu obišči spletno stran www.niftytest.si. Tam boš našla še mnogo ostalih informacij in tudi odgovore na vsa tvoja druga vprašanja.

Naslednji prispevek

Statistika rojstev v letu 2018

4 januarja, 2019 0