Monday, April 22, 2024

Večina nas je odraščala prepričanih, da si je po zaužitem obroku potrebno umiti zobe. Zadnja stomatološka raziskava pa je pokazala, da si s tem delamo medvedjo uslugo.


Kislina iz hrane in pijače, še posebej gaziranih, demineralizira in slabi zobno sklenino. Ščetkanje zob korozivne kisline potiska še globlje v zobe in pospešuje njihovo propadanje, pravi dr. Howard R. Gamble, predsednik ameriškega združenja stomatologov Academy of General Dentistry.

Prostovoljcem so v usta položili umetne dentine (tkivo, ki oblikuje in gradi zobovje). Po vsakem obroku so poizkusili različne metode umivanja zob.

Po treh tednih je prostovoljce čakal pregled pri zobozdravniku. Umivanje zob dvajset minut po zaužitem obroku je povzročilo največjo izgubo dentina, podobnega fenomena ni bilo zaznati pri prostovoljcih, ki so zobovje ščetkali uro po zaužitem obroku.

»Iz raziskave je razvidno, da je zobovje najbolje umiti trideset do šestdeset minut po erozivnem napadu,« pravi dr. Gamble.

Strokovnjaki pravijo, da je potrebno pred samim umivanjem zob znižati kislost ustne votline. To lahko storimo na dva načina: z izpiranjem z vodo ali z raztopino sode bikarbone.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Pralni stroj pometel s konkurenco

13 junija, 2012 0