Saturday, June 15, 2024
20 februarja, 2020

POBARVANKE PRISPEVAJO K RAZVOJU DESETIH OTROKOVIH SPOSOBNOSTI

By 0 1365 Views

Pobarvanke niso namenjene le preživljanju prostega časa in zaposlitvi otroka, čeprav jih večina izmed nas tako tretira. Gre za aktivnost, ki prispeva k razvoju vašega otroka bolj, kot ste mislili.


1. Barvanje izboljšuje motorične sposobnosti. Razvijajo se mišice v zapestju in prstih, saj otrok drži, premika orodje (svinčnik) ter ga različno pritiska na podlago. Prav tako barvanje krepi mišice celotnih rok, kar kasneje pripomore pri dvigovanju večjih predmetov, po drugi strani pa izboljšuje spretnost pri rokovanju z majhnimi predmeti.

2. Pobarvanke imajo terapevtski učinek, saj otroci skozi izbiro barv in načina barvanja sproščajp svoje občutke. Tako bo jezen otrok po listu najverjetneje le čečkal zunaj linij s prvo barvico, ki jo najde.

3. Pobarvanke pomagajo pri koordinaciji oči in rok. Osnovne veščine so držanje barvice, barvanje znotraj okvirja in prepoznavanje barv.

4. Otroci z barvanjem izražajo sebe in svojo ustvarjalnost. Preslikajo se, skupaj z risbo, v namišljen svet, ki je samo njihov in, ki ga lahko kreirajo po svojih željah.

5. Čeprav otroci pred barvico, v roke primejo več predmetov, je barvica tisti predmet, ki zahteva točno določen način držanja in opravljanja. Otroka bo naučila pravilnega prijema in nadzorovanja.

6. Naučijo se biti osredotočeni in potrpežljivi. Raziskave dokazujejo, da imajo otroci, ki večkrat barvajo, boljši koncentracijo.

7. Z barvami se otroci lahko izražajo. Nekateri to počno z besedami, drugi raje uporabijo umetnost. Slednji bodo z izbiro barv in vzorcev veliko sporočili tistim, ki jim bodo pripravljeni prisluhniti. Bodite pozorni, kakšne oblike otrok barva in izbira.

8. Otrok, ki barva, tudi lepše piše. Za držanje svinčnika, barvice in kasneje kemičnega svinčnika, otroci v rokah potrebujejo moč in spretnost. Če večkrat barvajo, se bo moč prstov okrepila, naučili se bodo trdno držati pisalo.

9. Pogovarjanje o barvah, risanju, pobarvankah in barvicah, bo okrepilo besedni zaklad otroka. Barvamo lahko o različnih slogih, o katerih se lahko tudi pogovorimo. Otrok bo tako razvijal sposobnost kritičnega razmišljanja in se znal opredeliti, ali mu je nekaj všeč, ali ne.

10. Otrok se iz pobarvank tudi veliko nauči. Razume in prepozna lahko črto, barvo, odtenek, obliko in tudi perspektivo. Skozi barvanje bo prepoznaval vzorce.

 

Kategorija:   Razvoj otroka