Tuesday, May 28, 2024

Sončna svetloba med drugim vsebuje tudi UV žarke, ki ne škodijo samo koži, ampak lahko opekline nevarno poškodujejo roženico na očeh. Izpostavljanje UV žarkom, lahko trajno poškoduje oči in pokvari vaš vid.


Priporočila strokovnjakov

Boljša sončna očala so dražja, vendar zagotovo nudijo boljšo zaščito pred UV žarki, čuvajo vaše zdravje in poskrbijo za vaš image.

Strokovnjaki poliklinike v Ghetaldusu ugotavljajo, da nudijo sončna očala kupljena v specializiranih prodajalnah enako zaščito pred UVA in UVB žarki, vendar se razlikujejo v polarizacijski stopnji. To pomeni, da nekatera očala bolje zaščitijo oči pred odboji žarkov z vodne površine, ter sonca samega.

Pomembno je, da se pred nakupom sončnih očal posvetujemo z okulistom, ki bo svetoval, da bodo očala tehnično odgovarjala vašim potrebam, obliki obraza, nosu…

Če želite, da vas očala pravilno zaščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki, morajo biti okvirji čim večji, še posebno na zgornjem predelu obrvi, kjer bodo vaše oči zaščitene pred direktno sončno svetlobo.

Modre oči so občutljivejše

Niso vse oči enako občutljive na nevarne sončne žarke. Optiki pravijo, da so oči svetlejših barv (modre ali zelene), veliko bolj občutljive, ne samo na sonce, ampak se hitreje odzovejo tudi pri delu za računalnikom, gledanju televizije…Če ste »svetlooki« imate razlog več za zaščito vaših oči.

Obstajajo sončna očala z dioptrijo, ki nudijo zaščito pred UVA in UVB žarki, kontaktne leče UV zaščite še nimajo. Oči ljudi, ki nosijo kontaktne leče, so še posebno občutljive na prah in sonce, ter se hitreje osušijo, zato je za njih, nošenje sončnih očal nuja in ne zgolj modni dodatek.

Oči potrebujemo celo življenje

Trg še vedno ponuja izdelke sumljive kakovosti. Nakup sončnih očal v kiosku ali stojnici, še vedno predstavlja veliko tveganje za zdravje vaših oči. Pogosto imajo tu kupljena očala deklaracijo, na kateri piše, da očala nudijo 100% zaščito pred UV žarki, vendar gre pogosto zgolj za lažno reklamo.

Za kakovostna očala bomo zagotovo odšteli precej več denarja, vendar bomo kupili popolnejšo zaščito za naše oči. Ni nam potrebno izbirati med estetiko in zdravjem, saj je na trgu nešteto modelov očal, ki brez težav zadovoljijo oba kriterija.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Kofein in dehidracija

13 junija, 2012 0