Thursday, February 22, 2024

Vendar tudi na dopustu nesreče in bolezni ne počivajo. Tega se moramo zavedati že pred odhodom in zraven potovalke z oblačili pripraviti tudi torbico s prvo pomočjo in nujnimi zdravili. Najpogostejše težave, ki se lahko pojavijo na dopustu so naslednje:


Driska je nadloga ljudi, ki potujejo v tuje dežele. Po intenzivnosti je lahko različna, od zgolj moteče, do takšne, ki človeka hudo oslabi. Gre za pogostejše izločanje bolj tekočega blata. Akutna driska napade od časa do časa vsakogar in je navadno posledica uživanja okužene hrane ali vode, povzroči pa jo lahko tudi nepravilna prehrana in stres. Drisko lahko spremlja vročina, splošno slabo počutje in bruhanje. Posebej nevarna je pri majhnih otrocih, saj lahko povzroči hudo, tudi smrtno dehidracijo (izsušitev organizma).
Pri driski je pomembno, da nadomeščamo izgubljeno vodo in elektrolite. Izgubljeno tekočino lahko nadomestimo z različnimi napitki, posebej primeren je Čaj proti driski, Borovničev čaj, Indijski čaj itd. Oralna rehidracijska sol za peroralno raztopino je namenjena nadomeščanju izgubljenih elektrolitov. Dieta ni potrebna, izogibati se je potrebno le mastne, mlečne in presladke hrane. Proti driski in napenjanju so primerne tudi kapsule Linex® ali Prolife®, ki normalizirajo črevesno floro ter tablete in granulat Carbo medicinalis®, ki naredi blato bolj trdno.

Zaprtje je redko iztrebljanje trdega, suhega blata. Najpogostejši vzrok zaprtja v razvitih deželah je premajhna količina vlaknin v prehrani, nezadostno pitje tekočin, premalo gibanja, spremembe okolja itd.
Zaprtje običajno lahko odpravimo z uživanjem hrane z veliko vlakninami (polnozrnati izdelki ter veliko sadja in zelenjave), pitjem zadostne količine tekočine, telesno dejavnostjo, pomagamo pa si lahko tudi z odvajali. Na razpolago imamo Odvajalni čaj, Bekunis® čaj in dražeje, Marilax tablete, Verolax® dražeje, Glicerinske svečke itd.

Povišana telesna temperatura in bolečine. Povišana telesna temperatura se lahko pojavi aradi infekcij, določenih bolezni in izpostavljenosti hudi vročini. Za optimalno delovanje telesa mora biti temperatura znotraj zelo omejenih meja, najbolje med 36 in 37° Celzija (merjeno v ustih), zato jo je potrebno zniževati, kadar preseže 38° Celzija. Bolečina pa je eden najpogostejših simptomov bolezni in poškodb. Na razpolago so številne tablete in sirupi, ki znižajo povišano telesno temperaturo, delujejo pa tudi proti bolečinam. To so tablete Maridol 500, Maridol migren, Maridol kombinirane tablete in Aspivit C.

Rane in odrgnine tudi potrebujejo našo oskrbo. Zato ne smemo pozabiti na razkužilo, povoje in obliže, po tudi Mazilo za rane ali Posip za rane no bo odveč.

Piki žuželk in alergije so tudi neprijetnosti, ki pogosto spremljajo dopustniške dni. Alergija je pretiran odziv imunskega sistema na sicer neškodljive snovi. Alergijo povzročijo številni piki žuželk, kaže pa se z bolečino in rdečino, ki po nekaj urah izgineta. Pri ljudeh, ki so preobčutljivi za strupe žuželk, lahko le-ti povzročijo reakcijo celega teles, povzročijo lahko tudi izgubo zavesti.
Mesto pika lahko namažemo z različnimi geli: Kamagel®, Fenistil® gel, Autan® akut, Off® gel po piku, After Bite® po piku, itd. Alergijske simptome pa odpravljajo in pomirjajo naslednji preparati: tablete Letizen® S, Rinolan® ter tablete in sirup Flonidan® S in Claritin®.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na sredstvo za sončenje z zaščitnim faktorjem, Sun Mix®, Eucerin®, Ilirido®, Nivea®, Vichy®).

Upamo lahko, da bo torba z zdravili in prvo pomočjo ostala nedotaknjena ves čas našega dopusta, dopust pa nam bo ostal v lepem spominu.

Vir: Mariborske lekarne

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Borilna veščina AIKIDO

13 junija, 2012 0