Wednesday, July 17, 2024
26 junija, 2019

POČITNIŠKO DELO OTROK: KDAJ IN ZAKAJ?

By 0 1102 Views

Otrok vso šolsko leto nestrpno čaka na poletne počitnice. Spanje do dvanajstih, igranje, brezskrbni dnevi in uživanje. Počitnice otrokom omogočajo počitek, nabiranje energije in veliko prostega časa, ki ga mora pametno izkoristiti. Toda kako? Ga usmerjati v čimveč poletnih aktivnosti ali mu privzgojiti delovne navade?


Vse je odvisno od staršev. Zavedati se moramo, da so naši otroci skozi šolsko leto varovani znotraj obveznega šolskega okvirja in pravil, ki se jih morajo držati. Preko šole se ustvarja njihova dnevna rutina, oblikujejo se urniki pouka, učenja in aktivnosti.

Ob koncu šole pa ta okvir izgine. Pride poletje, s seboj pa prinese svobodo. A do katere meri otroka pustiti svobodnega? Če ne bo poletnega načrta, otrok ne bo počel ničesar. Vstajal bo pet minut pred kosilom, ne bo pomagal pri hišnih opravilih, družil se bo s prijatelji, a se ne bo strinjal z omejenim časom – če se je med šolskim letom lahko igral do sedme ure zvečer, se bo med počitnicami želel igrati dlje. Mogoče se bodo dlje lahko igrali tudi prijatelji. Mogoče bo pozno v noč igral igrice na računalniku ali pametnem telefonu.

Otrok mora tudi med počitnicami početi nekaj koristnega (ob tem pa se seveda zabavati). Vpišite ga na različna taborjenja, kreativne delavnice, tečaje. Zanje se lahko dogovori skupaj s prijatelji, s katerimi bo jih tudi obiskoval. Tako bo tudi koristno preživet čas, čas druženja.

Kaj pa poletna dela? Tukaj je pomembna otrokova starost. S počitniškim delom lahko začne pri dopolnjenih petnajstih letih. S tem bo pridobil dragocene izkušnje in veliko bolj cenil tisto, kar mu omogočate vi. Spoznal bo, da življenje ni tako preprosto in prevzel bo nekaj odgovornosti. Ko se bo skozi lastne izkušnje naučil, kako trdo je treba prigarati denar, ga boste tudi lažje pripravili do tega, da pomaga pri gospodinjskih opravilih. Prav tako bo začel bolj ceniti denar, zato se ne bo postavljal na glavo in paničaril, ko mu česa ne boste kupili. Razumel bo, zakaj.

Vaš 15- ali večletnik bo preko samostojnega dela pridobil tudi izkušnje pri pletenju socialnih vezi. Naučil se bo delati v timu, a hkrati bo vedel, kaj pomeni hierarhija in na katero mesto sodi. Sprevidel bo, da ne bodo vsi ljudje v življenju do njega prijazni in nežni, kot ste vi. Sploh, če svojega otroka ovijate v vato in ga branite pred zunanjim svetom in slabimi vplivi, je to odličen čas, da ga izpustite. To bo lekcija tudi za vas.

Kategorija:   Najstniki