Saturday, February 24, 2024

Ali se lahko podočnjaki trajno in v popolnosti odstranijo?

Podočnjake se večinoma zamenjuje s podočesnimi vrečicami. Na samem začetku sta to dve različni stvari, ki pa se v kasnejšem življenju pogosto pojmujeta kot eno. Ljudje jih pogosto mešajo. Danes se zahvaljujoč novim spoznanjem in terapijam, lahko uspešno odstranijo. Poznamo več različni oblik podočnjakov, vsaka pa zahteva svoj način korekcije. Podočnjake povzročajo številni povzročitelji, ki so pogosto združeni. V kolikor ne določimo vrste in vzroka, ter na podlagi rezultatov ne izberemo prave terapije, pozitivnih rezultatov ne bo.


Razlika med vrečicami in podočnjaki

Čeprav so včasih enakega videza se razlikujejo od vzroka nastanka. Podočnjaki nastanejo pri mlajših osebah, podočesne vrečice pa se pričnejo tvoriti po 35. letu starosti. S časom se, zaradi degenerativnih sprememb vrečice pogosto združijo s podočnjaki. Prav zaradi tega, pa je v kasnejšem obdobju zelo težko poiskati mejo med vrečicami in podočnjaki. Nekateri avtorji navajajo, da gre za popolnoma enako težavo.

Podočnjaki

Podočnjaki so estetska težava, ki nastane zaradi več, ponavadi združenih vzrokov. Najpogosteje se manifestirajo s temno obarvanostjo in pigmentacijo pod očmi. Večina nastanejo zaradi slabe cirkulacije, počasnega metabolizma, strukture in obarvanosti kože. Njihov pojav je lahko sorazmerno genetsko pogojen, lahko pa nastanejo pod vplivom zunanjih ali notranjih dejavnikov. So velika estetska težava, ki obrazu nariše utrujen videz.

Vrečice

Povzročiteljev vrečic je več. Predpostavljamo, da nastanejo zaradi degenerativnih sprememb povezanih s staranjem in povešanjem obraza ali prodora maščobnega tkiva iz očesnih jamic. Včasih sta združena tudi oba povzročitelja. Pri izgubi kompaktnosti vezivnega tkiva, maščobno tkivo, ki izpopolnjuje očesno votlino, prodre navzven. Pogosto se pojavijo v kombinaciji z ohlapnostjo kože pod očmi, ki se kaže v obliki gub in viška kože. Včasih jih spremlja dodatna kožna pigmentacija. Staranje povzroča izgubo podkožnega maščobnega tkiva, zato koža na obrazu izgubi določeno podporo, kar prispeva k temu, da je normalno maščobno tkivo v očesni votlini bolj vidno in daje videz podočesnih vrečic.

Kako nastanejo podočnjaki?

Podočnjaki v pravem smislu označujejo zastojne spremembe kot posledico slabe cirkulacije in limfne drenaže. Zbira se kri, ki ne odteče. Zaradi povečanega hidrostatičnega tlaka kri prodre izven sten krvnih žil v tkivo, kjer se razgradi.

Podočnjake povezujemo s temnimi koluti ali oteklino pod očmi. Poleg razkroja krvi nastane pigment, ki s časom izloči, ter povzroči nastanek temnih podočesnih kolutov. Tem podočnjakom pravimo pigmentni ali obarvani podočnjaki. Podočnjake lahko v grobem primerjamo z neko vrsto trajnih modric. Pri nekaterih prevladajo samo zastojne spremembe brez prodora krvi v tkivo. Tem stanju pravimo zastojni podočnjaki z oteklino. S časom, zaradi posledic oteklosti, pod očmi nastane višek kože. Kasneje prihaja do združitve obarvanosti kože in oteklosti. Pri ljudeh z nevrodermatitisom praskanje pod očmi prispeva k razvoju pigmenta. Daljše izpostavljanje močnim sončnim žarkom lahko prispeva k temno rjavo obarvanim podočnjakom.

Drugi povzročitelji

  • Alergije, pogosto povezane z nevrodermatitisom
  • Srčne in ledvične bolezni
  • Tanka koža
  • Krvne žile v bližini in pod samimi očmi. Ljudje jih pogosto zamenjujejo s podočnjaki
  • Pretirano izpostavljanje UV žarkom
  • Genetika
  • Hipotireoza – oslabljeno delo ščitnice
  • Prodor maščobnega tkiva iz očesne votline
  • Staranje – koža se s staranjem tanjša, kar pripomore k videzu oteklosti
  • Staranje – upočasni presnovo, hranljive snovi težje dosežejo ciljno točko, škodljive snovi se težje razgradijo

Umestitev

Pravi podočnjaki – pigmentni, zastojni in/ali oboje

Lažni podočnjaki – podočnjaki nastali kot posledica zunanjih dejavnikov: sonce, praskanje in trenje kože, kozmetika

Nespečnost in podočnjaki

Korelaciji nespečnost – podočnjaki se pripisuje prevelik pomen. Zaenkrat je znano, da nespečnost nekoliko vpliva zgolj na zastojne podočnjake. Lahko samo rečemo, da pri nekaterih ljudeh vpliva, pri drugih pač ne.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Kalij znižuje tveganje za možgansko kap

9 aprila, 2013 0