Monday, July 15, 2024

Zaprtje

Do zaprtja pride pri eni od treh nosečnic. Vzrok zaprtja med nosečnostjo so hormonske spremembe. Te spremembe zmanjšajo krčenje črevesja, kar tudi prispeva, da se več vode absorbira in s tem postane blato še bolj suho. Nekatere nosečnice jemljejo še preparate z železom zaradi anemije, kar lahko prav tako prispeva k zaprtju. Nosečnicam zato svetujemo dieto, ki vključuje sadje, zelenjavo in polnozrnate žitne izdelke, lečo in stročnice, gibanje ter seveda zadosten vnos tekočin. Izmed pripravkov so dovoljena prehranska dopolnila z jabolčnimi vlakninami, lanenim semenom ter figovim in slivovim izvlečkom oz. pšeničnimi otrobi. Gre za balastne snovi, ki v črevesju nabrekajo, vežejo vodo in pospešujejo peristaltiko. Izmed zdravil je po posvetu z zdravnikom dovoljena uporaba tistih, ki vsebujejo laktulozo oz. laktitol. Odvajala, ki vsebujejo zdravilna zelišča, lahko povzročijo v črevesju blage krče, zato jih nosečnicam raje ne svetujemo.


Hemoroidi

Zaprtje ter relaksacija mišic v analnih venah med nosečnostjo povečata možnost nastanka hemoroidov. K temu prispeva še pritisk zarodkove glavice na medenico v poznejšem obdobju nosečnosti. Da bi se izognili hemoroidom, je pomembno, da se izognemo zaprtju, redno izvajamo vaje za izboljšanje cirkulacije in se izogibamo dolgotrajnemu stoječemu položaju. Pri težavah svetujemo, da se oglasite pri zdravniku, ki vam bo poleg nasvetov predpisal primerno zdravilo.

Bolečine v hrbtu

Pri napredovani nosečnosti se ligamenti v ledvenem predelu hrbtenice in medenici zmehčajo ter nategnejo, kar lahko privede do bolečin v hrbtu. Le-tem se v dobršni meri lahko izognemo z izogibanjem dvigovanja težkih bremen, nespretnemu pripogibanju in obračanju. Dobrodošla je tudi kakovostna žimnica z dovolj podpore.

Vnetje mehurja

Med nosečnostjo je pogostejše uriniranje normalno, če pa ga spremljajo še nelagodje, pekoč občutek in seč, ki je razbarvan ali z neprijetnim vonjem, se je treba oglasiti pri zdravniku. Le-ta s pomočjo analize vzorca urina lahko ugotovi, ali gre za vnetje. Vnetje mehurja moramo zdraviti, saj sicer lahko prizadene ledvice.

Glavobol

Pri nekaterih nosečnicah je to kar pogosta težava. Priporočamo dobro ravnovesje med razgibavanjem, počitkom in sproščanjem. Od zdravil lahko občasno vzamemo analgetike, ki vsebujejo paracetamol. Pri občasnem trdovratnem in močnem glavobolu je potreben pregled pri zdravniku. Zanj je namreč lahko odgovoren med drugim tudi povišan krvni tlak.

Zgaga

Do zgage pride zaradi relaksacije mišic v spodnjem predelu požiralnika, kar dovoljuje, da se želodčna vsebina vrača navzgor. Ta refluks kisline povzroči vnetje požiralnika in zgago. To se še poslabša med nosečnostjo zaradi pritiska ploda na želodec. Težavo ublažimo z dvignjenim vzglavjem, uživanjem manjših obrokov hrane in izogibanjem poznim obrokom pred spanjem. Od zdravil je dovoljena uporaba antacidov.

Slabost/bruhanje (jutranja slabost)

Slabost in bruhanje sta, predvsem na začetku nosečnosti, precej pogosti težavi. Prizadeneta približno 60 do 70 odstotkov nosečnic. Pri 90 odstotkih nosečnic, ki so bruhale, pa ta težava do 16. tedna poneha. Pogosteje se pojavlja med prvo nosečnostjo. Glavni vzrok teh težav je v spremembi količine hormonov.

Nosečnicam z jutranjo slabostjo svetujemo umirjen začetek dneva, dovolj počitka in tekočine. Priporočljivo je, da se izogibajo hrani in vonjem, ki slabost pospešujejo.

Vaginalni izloček

Vaginalni izloček se pojavi med nosečnostjo pri večini žensk. Če je bister ter bel in brez neprijetnega vonja, je precej normalen pojav. Če pa ima neprijeten vonj, je obarvan in ga spremljajo simptomi, kot so občutljivost ali draženje, pa svetujemo obisk pri zdravniku. Najpogostejši vzrok infekcije so glivice, ki jih uspešno zatremo z lokalnimi oz. intravaginalnimi antimikotiki.

Razdraženost kože

Blaga razdraženost kože je v nosečnosti pogost pojav. Povzročata jo povečan dotok krvi v kožo in raztegovanje kože na trebuhu. Pomagata nošnja ohlapnih oblačil in uporaba blažilnih/vlažilnih krem. Nosečnice, ki se pritožujejo nad močnim srbenjem, napotimo k zdravniku. V redkih primerih je lahko vzrok nosečniška holestaza (zastoj žolča).

Otekanje nog/krčne žile

V nosečnosti se lahko pojavijo, predvsem v drugi polovici, težave z otekanjem nog in krčne žile (varice). Do pojava pride zaradi hormonskih vplivov in pritiska otroka na vene trebuha. Dolgo stanje ali sedenje s prekrižanimi nogami težavo poveča. Pomagajte si s počivanjem z dvignjenimi nogami, elastičnimi nogavicami in s telovadbo za noge (kroženje v stopalih, "igranje klavirja s prsti nog"). Prav tako si lahko pomagate z zdravilnim pripravkom v obliki kreme oz. gela, ki ga lahko kupite v lekarni in vsebuje izvleček semen divjega kostanja. Le-tega namažemo tanko plast večkrat na dan, a ne masiramo, in istočasno uporabimo kompresijske nogavice.

V Sloveniji so pregledi pri ginekologu dobro urejeni in tudi za obveščanje nosečnic je dobro poskrbljeno. Kljub temu bomo v lekarnah veseli vsakršnega vprašanja v zvezi z nosečnostjo in težavami med njo. Po najboljših močeh se bomo potrudili z nasveti oz. vas v primeru, ko bo to

Vir: Pomurske lekarne

Naslednji prispevek

Astma in nosečnost

13 junija, 2012 0