Thursday, May 30, 2024

Najpogostejši zapleti povezani z večplodnimi nosečnostmi:


·         Prezgodnji porod

·         Nizka porodna teža

·         Intrauterin zastoj rasti ploda (IUGR)

·         Preeklampsija

·         Gestacijski diabetes

·         Abrupcija posteljice

·         Carski rez

Prezgodnji porod

Prezgodnji porod oz. porod pred predvidenim datumom poroda (PDP) je rojstvo otroka pred 37. tednom nosečnosti. Povsem normalno je, da se nosečnost z vsakim dodatnim plodom skrajša. V povprečju vseh enoplodnih nosečnosti nosečnost traja 39 tednov, nosečnost z dvojčki 36 tednov, nosečnost s trojčki 32 tednov, s četverčki 30 tednov in s peterčki 29 tednov. Skoraj 60% dvojčkov je rojenih pred 37. tednom nosečnosti, število trojčkov rojenih pred 37. tednom nosečnosti je kar 90%. Nosečnosti z višjim tveganjem se skoraj vedno končajo pred predvidenim datumom poroda. V večini primerov so prezgodnji popadki posledica prezgodnjega razpoka plodovih ovojev.

Nizka porodna teža

Nizka porodna teža (pod 2.500 gramov) pa je skoraj vedno povezana s prezgodnjim porodom. Otroci rojeni pred 32 tednom, ki tehtajo manj kot 1.500 gramov so podvrženi višjemu tveganju nastanka zapletov pri novorojenčkih. Prav tako so izpostavljeni višjemu tveganju vseživljenjskih motenj kot so duševna zaostalost, cerebralna paraliza, izguba vida in sluha…

Intrauterin zastoj rasti ploda

Do določene točke se plodi pri večplodnih nosečnostih razvijajo in rastejo enako kot pri enoplodni nosečnosti. Rast se pri dvojčkih prične umirjati nekje pri 30. do 32. tednu, trojčkih pri 27. do 28. tednu, medtem ko pri četverčkih nekje pri 25. in 26. tednu. Do intrauterinega zastoja rasti ploda v tem primeru pride zaradi prostorskih omejitev, ki jim je izpostavljena posteljica, ter zaradi omejitve pri dostavi hranil skozi popkovino. Ginekolog bo z ultrazvokom pogosteje spremljal rast in razvoj plodov.

Preeklampsija

Nosečniška indukcijska hipertenzija, toksemija, proteini v urinu in visok krvni tlak so glavni simptomi preeklampsije. Večplodna nosečnost verjetnost nastanka preeklampsije poveča za dvakrat. Razvije se pri polovici nosečnic s trojčki. Spremljanje nosečnosti poveča odkrivanje in pravočasno zdravljenje. Ustrezna predporodna nega zmanjšuje verjetnost resnih zapletov, ki lahko prizadenejo tako mati kot otroke.

Gestacijski diabetes

Večplodna nosečnost, zaradi večje posteljice in posledičnega izločanja višjega števila hormonov, povečuje odpornost na inzulin, kar lahko poveča tveganje razvoja gestacijskega diabetesa.

Abrupcija posteljice

Tveganje nastanka abrupcije posteljice je pri večplodni nosečnosti trikrat višje. Povezuje se z dejstvom povečanega tveganja razvoja preeklampsije. Najpogosteje se pojavi v tretjem tromesečju nosečnosti, vendar je tveganje bistveno višje v primeru prvega vaginalnega poroda.

Carski rez

Nosečnost z dvojčki se ne konča nujno s carskim rezom, pri trojčkih ali več, se izvede preventivni carski rez. Vaginalni porod pri dvojčkih je največkrat odvisen od položaja plodov.

Pogoji za vaginalni porod pri dvojčkih:

·         Gestacijska starost višje od 32-tih tednov

·         Večji dvojček je bližje materničnemu vratu

·         Prvi dvojček je v pravilne porodnem položaju (z glavico navzdol)

·         Drugi dvojček obrnjen z glavico navzdol (zadaj ali ob strani)

·         Drugi dvojček je manjši od prvega

·         Ni podatkov o fetalnem distresu

·         Ni podatkov o cefalo-pelvičnem nesorazmerju (CPD)

Naslednji prispevek

Nosečnost in parfumi

20 avgusta, 2014 0