Wednesday, May 29, 2024

Vsak dojenček v novih poletnih oblačilih zgleda izjemno ljubko, vendar poletna oblačila ponavadi ne pokrijejo kože celotnega telesa. Soncu izpostavljeno dojenčkovo kožo pa spremljajo številna tveganja vključno z škodljivimi ultravijoličnimi žarki in pikanje žuželk.


Sončne opekline

Dojenčkova koža je še vedno v fazi razvoja, zato je tanka in izredno občutljiva. Sončne opekline, kot posledica nezaščitene kože ali predolgega izpostavljanja sončnim žarkom, pa lahko že v tem zelo zgodnjem obdobju življenja poškodujejo DNK celic, ki se v kasnejšem življenju lahko razvije v eno izmed dermatoloških obolenj, vključno s kožnim rakom. Sliši se strašno, vendar naš namen zagotovo ni strašiti ampak opozarjati na nevarno izpostavljanje sončnim žarkom v zgodnji mladosti. Ne nazadnje pa so sončne opekline zelo neprijetne in boleče, kar verjetno veste iz lastnih izkušenj.

Lajšanje bolečin: opečeno dojenčkovo kožo najprej štirikrat do petkrat na dan 15 minut ohladite s hladno mokro krpico, vse dokler rdečica ne izgine. Lahko si pomagate z navadnim jogurtom, gelom aloe vere ali blago hipoalergensko vlažilno kremo, ki vsebuje cink ali srebrov sulfadiazin. Če so opekline hude se posvetujte z zdravnikom.

Preventiva: za zdravo poletno nego dojenčkove kože lahko največ storite sami. Dojenčka ne izpostavljajte neposrednemu vplivu sončnih žarkov, oblecite ga v oblačila z gosto tkano tkanino, na voljo so oblačila z visokim UV zaščitnim faktorjem, dojenček naj v sončnem vremenu vedno nosi klobuček s širokim robom. V kolikor dojenčka ne oblečete v omenjena oblačila, njegovo kožo zaščitite z UV zaščitno kremo –mi priporočamo UV zaščitni faktor največ do 25. Mlajše dojenčke oblecite v oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami.

Več o zaščiti dojenčkkove kože pred sončnimi žarki si preberite TUKAJ

Vročinski izpuščaji

Nežna dojenčkova koža je pri visokih poletnih temperaturah pogosto dovzetna za pojav vročinskih izpuščajev. Ti se pokažejo kot droben osip na obrazu, vratu, pod pazduho in zgornjemu delu trupa. Vročinski izpuščaji, kljub temu, da ne puščajo trajnih posledic, so zelo neprijetni. So zelo srbeči, srbečico pa povzročajo zamašene znojnice, ki preprečujejo izločanje znoja.

Lajšanje: srbečico lajšate s kopeljo v mlačni vodi. Uporabite trdo, domače naravno milo, po kopeli se izogibajte uporabi losjonov in otroških pudrov, ki lahko še dodatno zamašita kožne pore. Vročinski izpuščaji ponavadi izginejo v enem tednu, v kolikor se pojavijo rupture in otekline, kaže na okužbo in je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Preventiva: v vročem sončnem vremenu je najboljša preventiva bivanje v zaprtem prostoru ali senci, izogibati se je potrebno vožnji v vročem vremenu in daljšemu pestovanju otroka. Uporabljajte lahka in široka poletna oblačila.

Piki insektov

Večina pikov žuželk je nenevarnih, so pa posledica pika neprijetne predvsem zaradi alergijske reakcije, ki povzroča srbenje.

Lajšanje: mesto vboda očistite z milom in vodo. Prizadeto mesto ohladite s hladno mokro krpico. Za lajšanje simptomov pika žuželk lahko uporabite kamilično, ognjičevo ali propolisovo mazilo. V kolikor se pojavijo hude alergijske reakcije (bolečine, otekanje, težave z dihanjem, koprivnica ali srbenje po celotnem telesu) obiščite pediatra.

Preventiva: pri dojenčkih mlajših od dveh mesecev odsvetujemo uporabo izdelkov, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Novorojenčka oblačite v oblačila z dolgimi rokavi in hlačami, ne pozabite na pokrivalo in nogavičke. V večernem času ob odprtem oknu ne prižigajte luči, če imate možnost na okna vstavite komarnike.

American Academy of Pediatrics (AAP) je za dojenčke starejše od dveh mesecev dovolila uporabo izdelkov, ki vsebujejo DEET in/ali pikardin, ki nudita najboljšo preventivo pred piki insektov. Izdelki so ponavadi vsebujejo 30% DEET in 10% pikardina. Dojenčka ne mažite večkrat kot enkrat na dan, izogibajte se nanosu blizu oči, ustnic in dlaneh.

 

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Koža po porodu

2 julija, 2014 0