Saturday, December 2, 2023

Poznamo veliko kožnih infekcij, ki so zaradi vročine in vlage, povezane z bližajočim letnim časom. Poletne kožne infekcije pogosteje prizadenejo ljudi s prekomerno telesno težo. Zaradi znojenja pa je poletje dejavnik, ki ustvarja idealne pogoje za razvoj infekcij. Poletje je tudi obdobje, kjer je aktivnih največ insektov, srbeči piki pa so idealna podlaga za razvoj bakterij.


Poleg infekcij se v tem obdobju pojavijo tudi značilna alergijska stanja, kot je lahko tudi alergija na pike žuželk. Tem alergijam so pogosteje izpostavljeni otroci, zato je njihovi zaščiti nameniti nekaj več pozornosti. Tudi samo sončenje postaja vse nevarnejše. Prvi simptomi poškodovane kože, kot so rdečica, pekoč občutek in bolečina, hitro minejo in niso tako pomembni. Veliko nevarnejši so vplivi sončnih žarkov skozi daljše časovno obdobje.

V kolikor se vsako leto aktivno izpostavljate sončnim žarkom, še posebej brez zaščite, vas bo prav zagotovo obiskala ena izmed kožnih poškodb. Mednje štejemo tudi hitrejše staranje kože, saj poškodovana koža težje zadržuje vlago.

Sonce kožo izsuši. Poleg kolagena, elastična vlakna ob pretiranem sončenju skozi leta izgubijo svoje lastnosti. Poškodbe kože se akumulirajo več let. Najhujše kar vas lahko doleti ob pretiranem izpostavljanju sončnim žarkom pa so maligne spremembe na koži. Spremembe, ki se zgodijo lahko privedejo do kožnega raka.

Vse nepravilnosti na koži (lepotne pike, lise…) je potrebno redno kontrolirati. V dermatologiji pa poznamo tudi kožne bolezni, ki jim sončni žarki prijajo, ena izmed njih je psoriaza ali luskavica. Sončni žarki psoriazi godijo, zato dermatologi svojim pacientom svetujejo odhod na morje, v gore ali ob jezera. Med sončenjem se zelo priporoča zaščita kože, ter skrivanje sončnim žarkom med deseto in šestnajsto uro. Takrat je UV sevanje namreč najbolj intenzivno.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Zdrave juhice

14 junija, 2013 0