Saturday, April 13, 2024

Teža kožnih sprememb niha od povsem nenevarnih, pa vse do takšnih, ki zahtevajo resno zdravljenje.


Pri nekaterih osebah se lahko pojavi alergija na sonce, ki nase opozarja v obliki rdečice, srbenja in urtikarijam (koprivnica) različne velikosti. V tem primeru se morajo občutljivi ljudje počasi prilagajati na močno sončno svetlobo. Obvezna je uporaba ene izmed številnih zaščit pred sevanjem UV žarkov. V lažjih primerih pomagajo antihistaminiki. Pri burnih in težkih reakcijah pa se izvaja foto-terapija.

Pogosto se pojavijo tudi alergijske reakcije na rastline, ki lahko izzovejo fitofotodermatitis. Simptomi so: rdečica, srbenje in pekoč občutek na prizadetem mestu. Pri močnih simptomih se pojavijo mehurji. Zdravljenje vključuje kortikosteroidno terapijo, antihistaminike in vtiranje nevtralnih krem. Na prizadetih območjih pogosto ostanejo temne lise.

Okrepljeno znojenje lahko v predelih sklepov privede do rdeče in pekoče kože. Stanje imenujemo intertriginozni dermatitis. Zaradi vlažne in iritirane kože se na teh mestih hitro razvijejo glivice. Terapija vključuje uporabo antimikotikov in kortikosteroidnih krem. V nekaterih primerih pojav neugodnih simptomov prepreči otroški puder.
 

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Srednja leta

13 junija, 2012 0