Monday, July 15, 2024

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je pogosta endokrina motnja. Bolezen prizadane 6 od 10 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Pogostost bolezni pa bi naj naraščala sorazmerno z epidemijo debelosti.


Pri ženskah, ki so imajo policistične jajčnike površino jajčnikov prekrijejo ciste, ki motijo normalno delovanje jajčnika in hormonov na način, da otežujejo ali pa popolnoma preprečijo ovulacijo. Ženske s PCOS imajo večji nivo moških hormonov, neredne ovulacije in posledično manjšo možnost zanositve. Izpostavljene so tudi motnjam v presnovi glukoze ter srčno-žilnim boleznim. Vzrok bolezni še ni poznan.

Kako poteka zdravljenje? 

Čeprav vzroka nastanka bolezni še niso odkrili in tudi učinkovito zdravilo še ne obstaja, se bolezen zdravi na simptomatski ravni. V primeru nezdravljenja lahko pride do neplodnosti ali tudi nastanka raka maternične sluznice.

Najnujnejši in prvi ukrep bolnic z PCOS je zmanjšanje telesne teže in sprememba življenjskega sloga. Potrebno je spremeniti prehranjevalne navade in redno vključiti telesne aktivnosti. Za večjo plodnost strokovnjaki predlagajo dodajanje folne kisline, opustitev kajenja, ploditev z biomedicinsko pomočjo in vsekakor načrtovanje družine v čim mlajših letih. Diagnostike kažejo, da je največja težava debelost, ki močno zavira plodnost. Namreč že najmanj 10-odstotno znižanje telesne mase prispeva k izboljšanju števila ovulacij, plodnosti in poveča občutljivost celic na inzulin. V zadnjih genetskih raziskavah so namreč ugotavljali, da na nastanek PCOS vpliva skupina genov zadolženih za izločanje inzulina. Strokovnjaki zato tudi trdijo, da bi policistični jajčniki lahko bili oblika sladkorne bolezni.

Pravilna prehrana ima v primeru PCOS velik pomen. Pomembna je disciplina in sledenje natančnim navodilom, ki lahko stanje izboljšajo. Prevladuje naj hrana z nizko energetsko vrednostjo, izogibajte se ogljikovim hidratom, poskrbite za zadosten vnos vlaknin, sadja in zelenjave. V svoj vsakdan je potrebno vključiti tudi redno telesno aktivnost, ki naj bo aerobna vadba ter vadba z utežmi. Pri aerobnih vajah poskrbite za porabo energije, znižate krvni tlak in izboljšate inzulinsko rezistenco. Pri vajah z utežmi pa izboljšate telesno sestavo in preprečite nastanek osteoporoze.

O najprimernejšem načinu zdravljenju se seveda posvetujte s svojim ginekologom.

Kategorija:   mama, neplodnost
Naslednji prispevek

Koliko časa je potrebno, da zanosim?

3 septembra, 2020 0