Monday, April 22, 2024

Polipi na maternici

Na maternici se polipi najpogosteje pojavijo v kasnejšem reproduktivnem obdobju in nosečnosti. So svetle barve, ponavadi se pojavi samo en polip. V dolžino lahko zrastejo tudi od 3 do 4 centimetre. Zdravljenje zajemo operativno odstranitev polipa.


Polipi na materničnem vratu

Cervikalni polip se ponavadi pojavi kot posledica dolgotrajnega vnetja. Endocervikalni polip se pojavi znotraj materničnega vratu, ektocervikalni na zunanjem delu materničnega vratu in decidualni polip, ki nastane kot posledica nosečniških sprememb znotraj maternice.

Endocervikalni polip zraste v kanalu materničnega vratu, ter se lahko spusti vse do vagine.

Ektocerviklani polip zraste na zunanjem delu materničnega vratu, na otip je trd in ne krvavi.

Decidulani polip se pojavi med nosečnostjo.

V polipni obliki pa se lahko pojavijo tudi različni benigni in maligni tumorji, zato je potrebno vsako tvorbo diagnostično obdelati. Maligna pretvorba na materničnem vratu je zelo redka in se pojavi pri 0,2 – 0,4% pacientk. Benigni polip je potrebno ločiti od polipoznega adenokarcinoma, ki v razvojni fazi prizadene polip in okoliško področje. Potrebna je histologija polipa, s katero potrdimo ali ovržemo sum karcinoma.

Skoraj vsak polip je okužen z bakterijami, zato se lahko vnetje razširi in povzroči resne zdravstvene težave.

Polipi se lahko pojavijo brez vsakršnih simptomov. Vnetja ponavadi spremlja sluzast ali krvav izcedek, krvavitve po spolnem odnosu in ginekološkem pregledu. Po PAP testu in ultrazvočnemu pregledu je potrebna mikrobiološka preiskava, s katero se odkrije za vnetje odgovoren mikroorganizem. Nato se določi antibiogram oz. občutljivost mikroorganizmov na antibiotike.

Zdravljenje je antibiotično, ter kirurško. Polip se lahko odstrani s polipnimi kleščami, s skalpelom ali diatermično zanko. Poleg odstranitve polipa je potrebna kiretaža s katero se potrdi ali izključi obstoj težjih obolenj.

Recidivi polipov so dokaj pogosti. Vplivajo na plodnost in nosečnost, povzročajo spontani splav, rojstvo pred predvidenim datumom poroda in v ekstremnih primerih celo neplodnost.

Polipi na maternici

Polipi na maternični sluznici (endometriju) okoli menopavze ali po njej, pogosto povzročajo krvavitve. Pogosto se pojavijo kot posledica pretirane stimulacije endometrija. Maligna polipna obolenja endometrija so zelo redka (do 0,5%), po drugi strani pa se polipi pogosto pojavijo kot stranski učinek malignega obolenja na reproduktivnem sistemu. Neodkriti in nezdravljeni polipi lahko povzročajo ponavljanje krvavitev.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Z rutino proti slabemu otroškemu spancu

15 oktobra, 2012 0