Saturday, December 2, 2023

Glavni dejavniki pri načrtovanju družine niso samo redni spolni odnosi, veliko vlogo igrajo tudi sami položaji. Znanstvenih dokazov, da boste ob nekaterih položajih lažje zanosili, ni, vendar logika in fizika temu pritrjujeta.


Narava je sicer poskrbela, da se lahko spočne v vsakem spolnem položaju, seveda tudi v položaju ko je ženska na vrhu, vendar zaradi že v uvodu omenjenih dejavnikov, vedno ne gre tako zlahka.  Zdrav spermij se premika s hitrostjo, oz. bolje, če napišemo plava s hitrostjo približno en centimeter na petnajst minut. Nekoliko manj kakovostni spermiji, pa za tako hitro potovanje skozi maternični vrat, potrebujejo nekoliko pomoči, ki jo lahko nudimo z ustreznim položajem med samim spolnim aktom.

Na uspešnost spočetja pa vpliva tudi časovno dokaj kratka oploditvena sposobnost jajčeca. Ko ovarij sprosti jajčece, ima le ta na voljo zgolj 24 ur, da se sreča s primernim, dovolj kakovostnim spermijem, ki je sposoben predreti zunanjo ovojnico oocite in oploditi jajčece.

Vsak položaj med spolnim odnosom, ki pripomore, da spermiji hitreje priplavajo do jajčeca, poveča verjetnost spočetja. Pa opišimo nekaj osnovnih položajev, ki povečajo verjetnost spočetja:

Misijonarski položaj

Misijonarska poza je položaj, ki je v humani spolnosti zagotovo najbolj razširjen. Položaj je enostaven in ne potrebuje podrobnejšega opisa: ženska leže na hrbet, moški nanjo. Zdrav razum in razumevanje gravitacijskih osnov jasno kažeta, da je to najbolj primeren položaj za oploditev jajčeca. Uspeha pa ne zagotavlja zgolj globoka penetracija, ampak tudi receptiven položaj ženske, ki omogoča izliv sperme neposredno pred ustjem materničnega vratu.

‘Pasji’ položaj

Položaj pri katerem se ženska nasloni na komolce in kolena, partner pa prodre od ‘zadaj’. Položaj prav tako zagotavlja možnost globoke penetracije in izliva v neposredni bližini ustja materničnega vratu, kar poveča verjetnost oploditve jajčeca.

Bočni položaj

Pri težavah s spočetjem tudi bočni položaj nudi nekaj več možnosti oploditve med samim spolnim odnosom. Partner prodre od zadaj, položaj omogoča izliv sperme v bližino ustja materničnega vratu.

Ostali triki

V misijonarskem položaju včasih pomaga tudi podloga pod žensko zadnjico. Blazina bo nežno privzdignila boke, naklon pa bo preprečil odliv sperme skozi vagino. Nekateri po samem spolnem odnosu v ležečem položaju priporočajo dvig nog, ki spermi omogoča daljše bivanje v vagini. V kolikor se trudite zanositi pa po spolnem odnosu nikar takoj ne stecite v kopalnico. Naslednjih petnajst minut raje namenite razvajanju.

Orgazem

Kontrakcije maternice med samimi orgazmom spermo dejansko potisnejo do materničnega vratu, kar omogoči lažje spočetje. Tudi številne raziskave so dokazale, da ženske, ki med spolnim odnosom dosežejo vrhunec, lažje zanosijo. Če gledamo skozi oči evolucije, je glavni namen ženskega orgazma zagotavljanje reprodukcije in ohranjanje vrste. Lahko se malo pošalimo: Uživajte in narava bo naredila svoje.

Obdobje

Bolj kot sami položaji med spolnimi odnosi, pa je za spočetje pomemben sam termin spolnih odnosov. Zagotovo je najprimernejše obdobje v času ovulacije, čeprav se lahko zgodi, da do oploditve pride tudi pri seksu v času menstrualne krvavitve.

Spremenite prehranjevalne navade in način življenja, izogibajte se pitju alkoholnih pijač in kajenju…

In še najpomembnejše: Sprostite se in uživajte!

 

Kategorija:   Nosečnost, Ovulacija
Naslednji prispevek

Za bodoče atije: Res ne želim biti breme

3 aprila, 2013 0