Monday, June 17, 2024

Kmalu boste opazili, da so na videz naključni zvoki usmerjeni k vam, plišasti igrački, odsevu… V nekaj mesecih se prvim zvokom pridruži smeh, vriskanje in prvi soglasniki. Pa poglejmo približno časovnico prvi dojenčkovih vokalov (gre za povprečje, govorni razvoj otrok je individualen in se lahko med seboj zelo razlikuje):


·         Šest tednov do treh mesecev: samoglasniki in gruljenje

·         Tri mesece do pol leta: vriskanje, pridružijo se prvi soglasniki

·         Šest mesecev: ponavljanje zlogov (da, da, da)

·         Osem mesecev starosti: dvojni zlogi (da, da, bu, bu, bu, ma, ma…)

·         Med desetim in štirinajstim mesecem: prva beseda

Vaš dojenček ne dosega splošnih smernic? Ne ženite s k srcu v kolikor tudi še pri osmih mesecih ni osvojil prvih soglasnikov. V kolikor pa je glasovni zaostanek kljub trudu prevelik, ali pa ima malček težave z odzivanjem, se pogovorite z vašim pediatrom. Morda vaš malček potrebuje slušne ali kakšne druge teste.

Pogovarjajte se

Učenje govora je dvosmerna cesta: ko govorite vas otrok posluša ali vsaj v podzavesti sliši zvok. Seveda se dojenčkova oz. malčkova govorna sposobnost razvije hitreje, če se zavestno trudite govoriti z njim. Kmalu bo razumel osnovne stavke, kot npr. ‘Gremo k babici.’ ali kaj podobnega.

Vsak pogovor, tudi po telefonu, lahko malčku služi kot neuradni jezikovni tečaj. Dejansko bo malček veliko pozornosti namenil pasivnemu dialogu. Pazite na besede, ne uporabljajte kletvic ali popačenk. Raziskave so pokazale, da otroci ob normalnem dialogu spregovorijo hitreje.

Ideje

Domišljiji pustite prosti pot. Pripovedujte mu zgodbice iz svojega otroštva, berite pravljice, opazujte naravo in govorite o njej, v stanovanju mu opisujte posamezne predmete… Verjemite, malček vas s svojim besednim zakladom presenetil nepripravljene. 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Naj bo umivanje zob zabavno

7 avgusta, 2014 0