Wednesday, July 17, 2024

(slika: Od desne proti levi: Miloš Marjanovič (vodja razvoja informacijskih sistemov), Kaja Kink (ustanoviteljica projekta in direktorica zavoda), Metka Podlogar (odnosi z javnostjo) in Andreja Majnar (ustanoviteljica projekta in strokovna direktorica zavoda).


Kako mahamo? V projektu povezujemo vrtce po vsem svetu, ki jih medsebojno povežemo s pomočjo lastno zasnovane spletne aplikacije My Hello. Aplikacija je povsem preprosta in varna za uporabo, saj je dostop do nje omogočen le prijavljenim vrtcem, ki aktivno sodelujejo pri projektu. Mi ji pravimo kar Facebook za vrtce, z njo pa ustvarjamo varen virtualni svet. Vrtci se preko aplikacije povezujejo z video konferencami, ki potekajo po vnaprej pripravljenem programu. Skozi celotno leto otroci spoznavajo različne teme – spoznavajo sebe in otroke na drugem koncu sveta, spoznavajo razlike v medsebojnih običajih, okolju, državi in mestu. Vsi koraki projekta so skrbno načrtovani in zasnovani z dejavnostmi, ki otroke motivirajo. Ker med seboj povezujemo otroke iz različnih držav se med video klici učijo tudi tujega jezika. Projekt je namenjen povezovanju otrok od 4. do 7. leta starosti in poteka skozi celo šolsko leto. V času izvajanja med seboj sodelujejo tudi strokovni delavci, ki jim projekt omogoča globalno izmenjavo mnenj in dobrih praks.

(slika: Povezovanje otrok – Koper (Slovenija) in Stari Grad (Hrvaška)

Poleg poglobljenega spoznavanja lastne identitete in lastne kulture, so cilji projekta tudi rahljanje stereotipov in predsodkov, učenje tujega jezika ter prvo in varno učenje informacijske tehnologije. V ospredje postavljamo vrednote, ki so temelj za delovanje sodobne družbe, zavzemamo se za dvigovanje medkulturne zavesti in odražamo ozaveščenost o sprejemu drugačnosti. Sodelujoče ustanove ob uspešno zaključenem projektu prejmejo certifikat, zastavo in naziv Strpnega vrtca, ki odraža željo po graditvi strpnosti kot načina življenja.

(slika: Povezovanje otrok – Dornberk (Slovenija) in Trenčín (Slovaška)

Kam mahamo?  V letu 2011/2012 smo pilotsko povezali dve državi – Slovenijo in Švedsko, v šolskem letu 2012/2013 smo 10 slovenskih oddelkov povezali s Švedsko, Litvo, Madžarsko, Malto, Norveško, Italijo in Brazilijo, v letošnjem šolskem letu pa smo povezave povečali kar za 4-krat. Povezali smo vrtce v Sloveniji, Švedski, Italiji, Slovaški, Norveški, Litvi, Hrvaški, Poljski, Romuniji, Kanadi, Braziliji, Gambiji in Avstraliji.

Čeprav so za nas pomembni prav vsi otroci, ne glede na njihove socialne razlike in geografske razdalje, smo še posebej ponosni na letošnje sodelovanje z otroci iz Gambije. Z Uršo Rojnik in Etko Čalasan Žerdoner iz Društva Za otroke sveta – Kids are the World, smo pričeli risati barvito sodelovanje.

(slika: Izvajanje projekta z otroki v Gambiji)

Pomahajmo po Sloveniji! Podprojekt ki je namenjen otrokom nižjih starostnih skupin, katere povezujemo z vrtci po Sloveniji. Podprojekt združuje vrednote in cilje projekta Pomahajmo v svet in pripomore k brisanju mej nepoznanega.

Stopničke k uspehu…

Meseca marca 2013, smo na sklopu Gospodarskih izzivov, ki so potekali na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, prejeli srebrno priznanje za inovacijo 2012 ter 1. mesto v sklopu Mladi na razpisu Inatri. Priznanja in nagrade podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, zbornica osrednjeslovenske regije Ljubljana.

(slika: Srebrno priznanje za inovacijo, ki smo ga prejeli od GZS, območne zbornice osrednjeslovenske regije)

Letošnje leto bo izšla naša prva slikanica, ki jo pripravljamo v sodelovanju s piscem Boštjanom Slakonjo in z mlado ilustratorko Alenko Kramer. Slikanica bo na trgu predstavljala popolno novost, saj bo, namesto z besedami, otrokom pripovedovala s simboli in čudovitimi ilustracijami. Na prav posebno potovanje okoli sveta nas bo popeljala naša junakinja Enia.

(slika: Majhen del ilustracije iz  naše prve slikanice)

FINO SREČANJE z naslovom: 1. Srečanje (so)ustvarjalcev mednarodnega projekta »Pomahajmo v svet«.

V soboto 18.1.2014 smo imeli prvo srečanje (so)ustvarjalcev, mentorjev in ostalih zainteresiranih mednarodnega projekta »Pomahajmo v svet«, ki se ga je udeležilo preko 50 udeležencev iz Slovenije in Hrvaške. Ob predstavitvi projekta in bogati izmenjavi primerov dobrih praks, smo dobili potrditev, da delamo dobro in strokovno ter da otrokom prinašamo nov in lepši pogled na svet.

(slika: 1. srečanje (so)ustvarjalcev mednarodnega projekta “Pomahajmo v svet”)

KDO NAS PODPIRA

Kljub temu da smo majhni in smo pričeli »mahati« iz majhne državice smo osvojili velik src in narisali marsikateri nasmeh. In to je tisto kar nam vedno znova daje zagon in voljo, da se trudimo še naprej – otroci in njihova želja po odkrivanju novih prijateljstev.

Ponosni smo, da so naši ambasadorji raper Trkaj, glasbenica Maja Keuc, manekenka, oblikovalka in TV voditeljica Jana Koteska ter radijski moderator Alen Podlesnik.  

Podpirajo pa nas Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Zavod Ypsilon, glasbena skupina Perpetuum Jazzile ter mag. Mojca Kleva, slovenska poslanka v Evropskem parlamentu.

In kako lahko pomahate tudi vi? Na naši FB strani: Say Hello to the World // Pomahajmo v svet ter na spletni strani www.sayhellototheworld.eu. Z veseljem vam bomo pomahali nazaj.