Monday, May 27, 2024

V namen raziskave so raziskovalci štiri leta spremljali 1.000 otrok. Izračunali so, da je pomanjkanje vitamina D v povprečju povezano z 50% višjim tveganjem astmatičnih napadov, ki zahtevajo zdravniško intervencijo.


V raziskavi objavljeni v Journal of Allergy & Clinical Immunology se prenizka vsebnost koncentracije vitamina D smatra nižja od 30 nanogramov na mililiter.

Znanstveniki opozarjajo, da je bilo kljub višjemu tveganju za težke napade astme povezano z nižjo verjetnostjo za ostale bolj zmerne astmatične simptome.

Po njihovih besedah je moč rezultate pojasniti z vplivom vitamina D na delovanje imunskega sistema, ter njegovim pozitivnim učinkom na delovanje naravnih in sintetičnih protivnetnih steroidnih hormonov.

Vitamin D se naravno s pomočjo sončne svetlobe sintetizira skozi kožo, prisoten pa je tudi v nekaterih živilih, kot so ribe ali mleko.

Po priporočilu znanstvenikov bi morali otroci in najstniki vsakodnevno zaužiti vsaj 400 mednarodnih enot vitamina D, po naravni poti ali kot prehranski dodatek.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Geni in nesmrtnost

13 junija, 2012 0